Bønne:                 GEISHA
Oprindelse:         COLOMBIA
Farmer:                RIGOBERTO HERRERA
Cuppingscore:    89,50

Med sine lette og florale noter hører vi ofte dommen, at Geisha-kaffe minder mere om te end om kaffe. Vi er ikke uenige, men vi hylder kaffen, der ved korrekt brygning, smager så kaffe-englene synger! Ristemester Ida beskriver kaffen sådan her: Kaffens karakter: Lette og florale noter af jasmin og abrikos efterfulgt af en mild syrlighed med smag af søde røde æbler og modne mandariner. Kaffen afrundes af en sødme med karakter af lys karamel. En let, mild, harmonisk og yderst kompleks kaffe.

Rigoberto på sin kaffefarm i Colombia
Rigoberto på sin kaffefarm i Colombia

Den første Geisha-kaffe ankom til La Esperanza gennem Carleida State Farm i Panama – en farm som La Esperanza forpagtede i 7 år. Her opnåede man erfaring med Geisha-sorten, inden den blev importeret til Colombia. Her blev de bedste bønner sået i eksperimentelle partier, og blandt andet i Trujillo, hvor denne kaffe kommer fra, voksede de bedste og stærkeste træer.

Allerede under plukningen af kaffen, begynder den strenge kvalitetskontrol, der opretholdes på La Esperanza. Her stilles store krav til plukkerne, som skal opdele deres plukkede kaffe i to beholdere, én til kaffebærerne der er fuldmodnet og én til bær med defekter – også selvom de er minimale.

Kaffeplukningen i Colmbia er igang
Kaffeplukningen er igang

Efter den strenge plukningsproces depulpes kaffen inden den fermenteres. På La Esperanza arbejdes sensorisk og målrettet på, at fermenteringstiden tilpasses, så kaffen opnår sit fulde smagsmæssige potentiale. Denne kaffe fermenteres i 19 – 22 timer. Efter fermenteringen vaskes kaffen, og tørres mekanisk. Under tørringen holdes en konstant temperatur på 35 – 45 grader. Når kaffen er færdig indeholder den 10,5% vand.

Som sort er geisha-kaffen sjælden og eksklusiv, og den er gennem de sidste år blevet kendt og elsket for sine fine aromaer og fantastiske florale karakter. Som beskrevet i adventskalenderen associeres den ofte med Panama, hvorfra den først fik sit eksklusive ry, men faktisk har man kun dyrket kaffesorten i Panama siden 1960’erne. Egentlig stammer sorten fra Etiopien, hvor man kendte den flere årtier før den blev udbredt i Panama. I Etiopien opdagende man sorten i området omkring byen Gesha, som ligger i det sydvestlige Etiopien.

Da man havde opdaget sortens fantastiske smagspotentiale, begyndte man at eksperimentere med at dyrke den i andre lande, herunder Kenya, Uganda og Tanzania. Fra Tanzania kom kaffesorten på en lang rejse over Atlanterhavet, hvor de små træer senere blev fundet i Panama.

Geisha kaffe i blomst
Geisha i blomst

Efter at have vundet kaffekonkurrencen ”Taste of Panama” fik Geisha-kaffen sin renæssance. Den gode smag relateres naturligvis til kaffesortens muligheder, men derudover foretages selve dyrkningen og forarbejdningen af kaffen med ekstraordinær omhug og respekt for den sjældne kaffesort. Alle de særlige forholdsregler, som bliver taget ved produktionen af geishakaffen afspejler sig også i prisen. Der kræves engagerede og passionerede hænder hele vejen fra spire til kop - og de skal velbetales.

Geisha kaffebønne i forhold til almindelig kaffebønneLæg mærke til bønnens aflange form. Geisha er en underart af Heriloom, der igen er en underart af Arabica-bønnen. Geisha kaldes også Abyssinier.

 

 

Hvis du har brug for at genopfriske teksten fra adventskalenderen, er den her:

Nu skal du se og smage på en geishakaffe. Sorten anses af mange som kaffens rockstar, og den har igennem de sidste år modtaget massevis af internationale priser og slået rekorder, hvad cuppingscore og priser angår. Bønnens form er mere aflang end den klassiske runde bønne, men det kan variere fra land til land. Normalt kalder man denne aflange type kaffebær for longberries.

Geisha er en eksklusiv kaffesort, der rent smagsmæssigt skiller sig ud med sin exceptionelle aromatiske og velafbalancerede florale karakter. Sorten bliver ofte associeret med Panama. Det var her, den første gang fik sit eksklusive ry, da man isolerede produktionen af sorten, og arbejdede med dyrkningen af den i relativt høje højder. Efter at have nået et ekstraordinært resultat, blev kaffen i 2004 tilmeldt kaffekonkurrencen ”Taste of Panama” - og den blev selvfølgelig et hit!

På mange måder kan man kalde dette for en skelsættende begivenhed i forhold til geisha-
kaffens popularitet i specialkaffeverdenen, hvor dens komplekse og unikke smagsprofil gør kaffen særlig attraktiv.

Selve forarbejdningen af kaffen sker med ekstraordinær omhu og respekt for den sjældne kaffesort, og alle de særlige forholdsregler afspejler sig også i prisen. I skrivende stund betaler vi mere end 5 gange så meget for en geishakaffe som for gennemsnittet af vores andre kaffer.

Oprindeligt blev sorten kaldt Gesha opkaldt efter det område i Etiopien, hvor den stammer fra. Med årerne har navnet Geisha overtaget, og udtales som oftest i de engelsktalende lande geıʃǝ.

Bønnens form er mere aflang end den runde, klassiske bønne, men dette kan variere fra land til land. Normalt kalder man denne aflange type kaffebær for Longberries.

Denne geishakaffe er købt hjem fra vores venner på farmen La Esperanza i den vestlige del af Colombia i Trujillo, som ligger i Valle del Cauca. Igen i år synes vi, at det er tydeligt, at den nøjsomme og grundige måde, hvorpå der arbejdes med kaffen hos La Esperanza, afspejles direkte i den endelige kopkvalitet.

La Esperanza har eksisteret siden 1950. I dag er det en af Colombias forgangsfarme, som også er kendt for at producere noget af den bedste kaffe i verden. Geishakaffen herfra er hele tre gange blevet udnævnt som ”årets bedste kaffe” af Specialty Coffee Association of America.

Kaffefarmen ejes i dag af Rigoberto Herrera, der kontinuerligt arbejder med den nyeste teknologi, for at sikre, at hans kaffer er, og forbliver, blandt de bedste i verden. Geishakaffen bliver håndplukket, og kaffe-
plukkerne får en fast dagsløn, og dermed ikke betaling for den mængde kaffe, de plukker. Dette gøres for at motivere dem til at gå højere op i kvaliteten af bærrene, fremfor hvilken mængde de plukker.

For at sikre, at bærrene plukkes, når de er nøjagtigt modne, kommer hver enkelt plukker tilbage til det samme træ mere end 20 gange på én høst, hvilket er mere end 5 gang så meget som på en almindelig kvalitetsdyrkende kaffefarm.