Bønne:                 PEABERRY
Oprindelse:         RWANDA
Farmer:                FÆLLESSKAB
Cuppingscore:    85,75

Denne uges adventskaffe er en lille bitte bønne kaldet peaberry. Den lille bønne gemmer på en stor intens smag, der af Ristemester Ida beskrives sådan her: Syrlig og frugtig karakter med smag af hindbær og lime. Syrligheden bakkes op med noter af mandarin og søde æbler. Kaffen afrundes med noter af sød mælkechokolade.

Peaberry kaffebønne som grøn kaffe

Perberries er som beskrevet i adventskalenderen resultatet af an anderledes udvikling i bærrets anatomi: Der udvikler sig kun en enkelt kerne inde i bærret, og da den ikke får en makker at læne sig op ad, bliver den rund. Dertil kommer at bærrets placering yderst på kaffetræets grene giver det ringe næring fra rødderne, og større påvirkning udefra.

Grønne kaffebønner, Peaberry

Ikke alle steder i verden værdsættes den særlige lille bønne, og i Rwanda er da der heller ikke tradition for at sortere den for sig selv. Rent risteteknisk giver det mening, at alle bønnerne har den samme størrelse, da det så er nemmere at lave et jævnt rist  - vi kender alle forskellen på en lille og en stor bøf, der får lige lang tid på grillen. Smagsmæssigt kan peaberries også give enestående smagsoplevelser, og netop derfor har vores samarbejdspartner, Nordic Approach, bedt producenten om, at skille de små perler fra.

Peaberry kaffebønner


 

 

Hvis du trænger til at få genopfrisket teksten fra omslaget, kommer den her:

Denne kaffebønne kaldes peaberry, og er ikke en sort, men mere en type. Peaberry er resultatet af en anderledes udvikling i kaffe-
bønnens anatomi, som gør, at der kun udvikle én bønne i et kaffebær, hvor vi normalt finder to, deraf også den flade side på en almindelig kaffebønne.

Peaberries findes overalt, og udgør normalt kun 5% af et træs produktion. Man siger, at peaberries er de yderste bær på kaffeplanten, altså dem, der får mindst næring fra rødderne og mest påvirkning udefra. Udfordringen med peaberry er, at man sjældent kan se udenpå frugten, om der er én eller to bønner i. Derfor bliver man nødt til at håndsortere dem efter, de er forarbejdet for at frasortere alle de små runde peaberries.

Der er ikke en specifik farm, som er afsender på denne kaffe, men en samling af farme der ligger i Rwandas Nymasheke region i en højde, der spænder mellem 1700-2000 meter over havet. Da størrelsen på farmene generelt er mindre i Rwanda: Fra baghavestørrelse til lidt mere end en hektar land, er det en velkendt samarbejdsmetode, at samle høsten i større lots. I dette tilfælde har man samlet de bedst smagende peaberries fra et givet område, og lavet en blanding af dem. Når kun 5% af høsten er peaberries, får vi mere kvalitetsvolumen ved at blande de forskellige farmes kaffer.

Alle kafferne er forarbejdet på samme måde, og der stilles nøjagtigt de samme krav til alle farmerne i forhold til de arbejdsgange de har. Den største variation i lottet er høsttidspunktet, der naturligt vil variere på grund af de forskellige højder, som farmene ligger i.

Når kaffen kommer fra farmene til vaske-
stationen, skal den være sorteret, så det kun er de modne bær, der kommer med videre i forarbejdningen. Hvis ikke dette er gjort godt nok, bliver den eftersorteret i hånden.

De modne kaffebær bliver pulped, og dermed bliver kaffebærret frasorteret kaffebønnen. For at sikre, at kun de bedste kvaliteter bliver udvalgt til denne blanding, bliver kaffen gradueret i vaskekanaler, der naturligt sorterer kaffebønnerne ud fra deres densitet. Skadede og umodne bær vil flyde ovenpå, mens fuldmodne bær vil falde til bunds.

Kaffebønnerne får lov at ligge et par timer i vandet, da man i Rwanda mener, at dette giver bønnerne ekstra beskyttelse og stabilitet, når de skal tørres.

Den første del af tørringen sker i skyggen på drying beds, hvor kaffen endnu engang bliver håndsorteret, så de synlige defekter bliver fjernet. Dette skal gøres i de første 6 timer, da kaffebærrene ellers bliver for tørre og klistrede. I anden del af tørringen flyttes kaffebønnerne ud på nye drying beds i solen, hvor de ligger og tørrer i 12-22 dage afhængigt af vejrforhold.

I forhold til andre kaffer er peaberries ofte meget intense i smagen. Denne kaffe er særlig intens i sin syrlighed, som for nogen kan virke meget dominerende. Prøv derfor at lægge særligt mærke til de andre smage, der gemmer sig bag ved syrligheden.