W A R N I N G hvis du køber en Kontra Coffee adventskalender til dig selv, og du gerne vil bibeholde lidt mystik omkring indholdet, så skal du stoppe med at læse nu! Hvis du derimod tænker, at det kunne være en sjov gaveidé til din bedste kaffeven, din søde nabo eller til medarbejderne i dit firma, og du gerne vil blive klogere på, hvad sådan en kaffeadventskalender består af, så skal du læse videre her.

Igen i år brygger vi på et ganske magisk juleeventyr, der tager dig med til fjerne egne af Kaffens Univers, og fortæller dig historier fra ækvatorbæltet, som du aldrig har hørt dem før. Igennem december skal du kigge på, dufte til og selvfølgelig smage på kaffebønner af topkvalitet.

Adventskalender 2018 Ristemester Ida

Honey, it’s Christmas!
I år er temaet for adventskalenderen den forarbejdningsmetode vi kalder ’Honey’. En metode, der er udbredt i Costa Rica, og som giver en sød kaffe med en let syre. Kort fortalt adskiller processen sig fra andre forarbejdningsmetoder der, hvor kaffebærret kører igennem depulperen, og bønnerne skilles fra frugtkødet. Her lader man nemlig en vis procentdel af frugtkødet sidde, og kan på den måde påvirke kaffens smag. ’Honey Process’ indeles i kategorier efter hvor meget frugtkød, der efterlades på bønnen, og disse kategorier  benævnes med den farve bønnerne antager under tørring. F.eks. benævnes ’Red Honey’ sådan fordi, at de 50% frugtkød der sidder på bønnen, giver et orangerødt skær, som tydeligst ses, når bønnerne ligger udspredt og tørrer. Igennem december pakker den heldige adventskalenderejer smage på 4 slags Honey-kaffe: White Honey, Yellow Honey, Red Honey og Black Honey.

De 4 udvalgte kaffer er alle blandt de bedste kvaliteter på verdensmarkedet. Her kan du se deres cuppingscores:

1: La Eva La Torre, Montanas del Diamante - Cuppingscore 87

2:  La Montana by Mario Jimenez, La Angostura - Cuppingscore 87

3: Vapor #16 by Roger Urena, Santa Teresa - Cuppingscore 87

4: La Esmeralda by Minor Jimenez, La Cumbre - Cuppingscore 87

Cuppingscore er et udtryk for de point kaffen har opnået i en professionel smagstest. Her vurderes de bl.a. på aroma, smag, eftersmag, syrlighed, krop, balance, sødme, renhed og ensartethed. Får kaffen 85-89,99 point betegnes den som fremragende (excllent), mens den mellem 90 og 100 point betegnes som enestående (outstanding). Der gives sjældent meget mere end 90 point.

Adventskalender 2018

Grønne bønner
Igennem december skal vi også snakke en masse om de grønne bønner. Det kommer nemlig som en overraskelse, at kaffebønnen faktisk er grøn, og at den stammer fra et bær, hvor den ligger ryg mod ryg med en tvilling. Du vil få små prøver på grønne bønner samt en masse information om kaffens oprindelse.

Sensoriske dufte og smagsprøver
Måske undrer det dig nogle gange, hvordan vi kan smage f.eks. klementin eller ristet valnød i kaffen. Når vi udvælger råkaffer til indkøb, bruger vi rigtig meget krudt på at dufte og smage os frem. I den forbindelse træner vi løbende på at genkende noter og aromaer, så vi hele tiden er knivskarpe. Til det bruger vi bl.a. sensoriske duftprøver. Når en duft er frisk i hukommelsen, er du bedre til at genkende den i f.eks. fødevarer. Formålet med at bringe sensoriske duftprøver i spil i adventskalenderen er derfor, at hjælpe dig med at finde de noter i kaffen, som du kan læse om i kaffebeskrivelsen. Sammen med nogle af kafferne, vil du også finde små smagsprøver, der på samme måde som dufteprøverne, skal hjælpe dig med at finde og genkende noter i kaffen.Vi håber, at dette kan være med til at give dig ekstraordinære smagsoplevelser.

Adventskalender 2018

Smagsbarometer
Første søndag i advent udstyres du med en lille pensel, der gør dig i stand til at male med kaffen! Når du har brygget din kaffe, og sidder og nyder den, er det tanken at du kan vurdere den på parametrene sødme, syrlighed, bitterhed, frugtighed og krydderi. Til slut skal du angive din samlede vurdering af kaffen. Dyp penslen i din kaffe og udfyld barometeret. Formålet med denne lille øvelse er at få dig til at reflektere over kaffens karakteristika.

Kan også bruges som gaveæske
Vi kan også levere din Adventskalender som en gaveæske, hvis du ønsker det. Æskens låger er nummererede, og selvfølgelig er der en masse jule-doodles på forsiden, men hvis du tænker, at det vil være den perfekte december-gave, som ikke lige passer ind i konceptet ’Adventskalender’ så giv os en prej, så leverer vi den i gaveæske-forklædning i stedet.

Adventskalender 2018 bagside

 


 

KØB DIN KAFFE ADVENTKALENDER HER