Vi har i samarbejde med lokale venner importeret denne kaffe direkte fra Villa Imperial i Bolivia. Kaffen dyrkes af quechua og aymara-indianere fra Bolivias højland, der er kommet til det varmere og mere frugtbare Yungas-område. Her kan du læse meget mere om deres lidt utraditionelle tilgang til arbejdsmetoder og kaffedyrkning.

Beliggenhed

Taipiplaya er en lille by, der ligger mellem Coroico og Caranavi i området Los Yungas i delstaten La Paz i Bolivia. Fra Taipiplaya, der ligger i ca. 800 meters højde bevæger man sig op på bjergsiderne imellem 1200 og 2000 meters højde, hvor kaffeplantagerne ligger. Hovedsagelig under skyggetræer som citrus og cikili dyrkes kaffe, der varierer i kvalitet mellem ca. 80 og 87 point. De allerbedste kaffer i området scorer 89 point.

Placering af Villa Imperial på kort over Bolivia

I området findes citrusfrugter, længere nede banan. Cikili træer er kendt som skyggetræer, da de med små, hullede blade giver en ikke alt for tæt skygge. Over 1600 meter anvendes der i mindre grad skyggetræer end i lavere liggende plantager, hvor skyggetræer er udbredte og nødvendige.

I forening med et projekt støttet af Hollandske OIKOCREDIT arbejdes der på at plante oprindelige trætyper i området. Trætypen Ceibo er den mest oplagte til dette projekt.

Kaffen produceres økologisk og certificering kan foranlediges når det ønskes, men certificering har en merpris. Der bruges ikke sprøjtegifte i området, og gødning består af organisk materiale som kalk, benmel, jern og svovl.

Kaffetræ på kaffefarmen Villa Imperial, Bolivia

Kaffetyper i Villa Imperial

I Villa Imperial er 90% Catuaí, og de resterende planter er Caturra og Criollo. Få andre afgrøder har vist sig at give udbytte, derfor planter producenterne stort set udelukkende kaffe. Til gengæld er de med denne specialisering meget dedikerede og kvalitetsbevidste producenter. Det er tydeligt, at de – i samarbejde med ASOCAFE – går op i at forbedre, og er stolte af deres kaffe.

Kaffen er vasket og tørret under solen.

Legende børn på Villa Imperial, Bolivia

Sociale forhold

Villa Imperial er et meget simpelt landsbysamfund med en fodboldbane som det naturlige centrum og uden rindende vand, elekricitet. etc. Folk fra Villa Imperial tager turen til Taipiplaya (omtrent to-tre timer til fods) hver fredag, hvor der er møder og marked i byen.

Folk i Villa Imperial er primært quechua og aymara-indianere fra Bolivias højland, der er kommet til det varmere og mere frugtbare Yungas-område i løbet af 80’erne, hvor Bolivia var præget af hyperinflation og mangel på arbejde.

De producerer i dag ud fra det indianske ”Ayni-princip”, hvilket betyder at man i fællesskab arbejder i landbruget på skift. ”Den ene dag hjælper jeg på din plantage, den anden dag høster alle i fællesskab min kaffe”. Sådan siger Victor Navarro (31), der er kaffeproducent i Villa Imperial.

Fodboldsbanen i Villa Imperial, Bolivia

Organisation

Kaffekooperativet ASOCAFE organiserer omkring 300 familier i Taipiplaya-området, der hovedsagelig lever af kaffeproduktion. ASOCAFE er konstitueret med formandskab, der vælges af en årlig forsamling i kooperativet. I Taipiplaya forefindes kooperativets laboratorium, der bl.a. bruges til cupping-sessioner og også en forarbejdningsstation, hvor de modne bær bliver afskallet, fermenteret og tørret under sol eller i tørremaskine ved ustadigt vejr. ASOCAFE består primært af quechua- og aymara indianere.

Noget tættere på La Paz by, i højlandsbyen El Alto, ligger ASOCAFE’s kontor og sorteringscenter. Her sidder 8-10 kvinder i traditionel klædedragt og håndsorterer bønnerne, så de sidste rester af umodne bær, flækkede eller angrebne bønner, vælges fra. Kun de bedste bønner bliver sendt videre som ’cafe especial’.

Køb din egen pose kaffe fra Villa Imperial her.

 

FAKTA

Landsbyens navn: Villa Imperial
Kooperativ arbejdsform kaldes: AYNI
Lokation: Taypiplaya La Paz deparment, Bolivia
Størrelse på en typisk farm i området: 2-10 hektar
Sort: 90% Catuai, Caturra, Criollo
Blomstringsperiode: Marts – April
Høstperiode: Juli-oktober
Processering: Washed, fermented
Mølle: ASOCAFE
Jord: Muldjord
Væksthøjde: 1500-1700 meter over havets overflade