Kaffeentusianten er Therese Brøndsted, levnedsmiddelkandidat, udgiver podcasten ”Smagen af kaffe” og driver sited SmagEfter.dk og CoffeeNavigated.net. Hun rister selv kaffe derhjemme.

Et skriv om en kaffekalender

Mega-hyggelig julekalender! Gennemtænkt ud over det sædvanlige med mange sjove detaljer. En fin rundtur i kaffeuniverset. Jeg er stor tilhænger af udforske med smagssansen. I hver af de 3 åbnede kalenderlåger var der to duftprøver som passede til kaffen. Det sjove er om man kan gætte hvad det er, før man læser det i beskrivelsen.

Brugeranmeldelse af Kontra kaffeadventskalender 2017


1. Søndag i Advent

Låge 1 var en El Salvador kaffe. Den ene duftprøve var tydeligvis appelsin. Den anden var ret svag hos mig, men lidt frugtagtig. Den skulle være solbær. Ud over de to smags-noter stod der at kaffen havde noter af marcipan og nelliker.

Jeg gik i gang med at brygge på filter/dryp. Først blev den al for mørk i smagen – og der var ingen af de nævnte noter. Det slog mig, at jeg rister kaffen lidt lysere. Og når man brygger lysristet kaffe, skal man kværne finere. Mellemristet kaffe bliver bittert, hvis det kværnes så fint. Så jeg måtte prøve med at kværne grovere.

Og så har jeg også erfaret, at hvis kaffer smager for mørkt til min smag, så hjælper det at neddoserer kaffen. Der stod 6,5 g pr dl på pakken = 65 gram pr liter. Jeg fandt frem til at 53 gram pr liter passede bedre til min smag.

Der brygges kaffe

Jeg kunne godt fange appelsin-noter i den. Og med lidt god vilje også nelliker. Jo, måske solbær. Men det ændrede sig også afhængig af hvordan jeg bryggede den. Sjovt nok kom marcipan-smagen først frem, da jeg prøvede den mælk i.

Men nu er det her jo noter. Det vil sige små strejf af den smag. Duftprøven med appelsin er meget kraftigere end i kaffen. Og hvis man blandede appelsin, solbær, nelliker og marcipan ville man få en vild dessert … hvis min kaffe smagte sådan, ville jeg ikke orker at drikke så meget af den. Heldigvis er det mere diskret – og så er der mange andre smage på spil i kaffen.

2. Søndag i advent

Låge 2 var Geisha kaffen fra Colombia. Her startede jeg med at lave cupping (brygge kaffen i små skåle, minder om stempelkaffe – og så smage med ske). Jeg ville afsøge, hvor den var bedst ved forskellig formalingsgrad og dosering. Og forskelligt vand. Jeg bruger normalt filtreret vand, men prøvede også med postevand (dog tilsat et nip citronsyre for at tage det værste kalk).

Cupping af vores Geshia kaffe

De to kopper til venstre: Dosis 60 g/l på hver sin formalingsgrad; 6,7 og 7,7. Begge på postevand + lidt citronsyre. De smagte begge lidt over-ekstraherede. Den ene mere.

Dosis 53 g/l, formaling; 7,7, med postevand + lidt citronsyre. Smagte bedst.

Dosis 53 g/l med filtreret vand med magnesium. Smagte for tyndt.

Så lige som med kaffe 1 smagte den bedst i lavere dosering.


Før jeg læste om smagsnoter af kaffen, kom jeg bare frem til ”gul smag”. Det er nu ellers ikke fordi jeg altid tænker i farver, når jeg smager på noget.

Sjovt med lige ”gul”. Men jeg kunne bare ikke komme på, hvad for en frugt det præcis var. Da jeg så duftede til den første prøve, var det igen: ”gul smag”. Hvad er det nu det er … Så læste jeg at det var abrikos. Nårh ja – og så kunne jeg genkende den. Og den havde meget sødme.

Den kaffe er min favorit kaffe indtil nu – blandt de 3 første.


3. Søndag i Advent

Låge 3 var den meget lille runde Rwanda kaffe, en peaberry. Sjovt at se ekstremerne i kaffebønners udseende. Den første kaffe var den kæmpe pacamara bønne. Tror aldrig jeg har haft så stor en bønne før. Fed detalje i en pakkekalender.

I kalenderen var der også en prøve med en uristet bønne af hver kaffe, så man kan se hvordan den ser ud før ristning.

En af smagsnoterne på Rwanda kaffen var hindbær. Sjovt nok fik jeg den også først tydeligt, da jeg prøvede den med mælk i

Nu åbnede jeg først lågen i går med 3. søndag i advent, så jeg har ikke brygget den så mange gange endnu. Da jeg drak den uden mælk i – og når den var kølet lidt ned – kom der en rigtig fin perlende syrlighed frem. Som minder meget om hindbærs syrlighed.

Med i kalenderen var der også et fint smags-barometer, hvor man kunne male hvor meget kaffen slog ud på sød, syrlig, bitter, frugtig og krydret. Også en rigtig fin detalje.

Det fik jeg ikke lige gjort. Når jeg smager på kaffen, vurderer jeg, om jeg har fået det bedste ud af kaffen – om jeg er tilfreds. Hvis ikke, så tænker jeg over hvordan jeg kan brygge den anderledes næste gang. Forskellig brygning justerer så også på bitterhed og syrlighed. For mig er kaffe en evig jagt efter fantastiske smagsoplevelser. En evig udforskning med smagssansen og udfordring med hvordan parametrene skal justeres.

Spændende hvad der er i låge 4, som skal åbnes den 24. December. Tak til Kontra. I har godt nok været kreative her. Også sjovt med kravlenisserne. Thumbs up.