Denne kaffe fra Huila, som er et velrenommeret kaffeområde i Colombia. Vi har købt kaffen gennem vores venner fra Nordic Approach, som er et norsk firma, der lever af at besøge kaffefarme og sælge de bedste bønner til risterier rundt omkring i verden. Vi har gennem flere år handlet med Nordic Approach, da de er enormt dygtige til at finde kaffer med unikke smagsprofiler, og fordi de er dygtige til at have fuld sporbarhed på alle deres kaffer.

Dermed har vi stadig 100% kontrol over, hvor kaffen kommer fra, samt hvor meget kaffefarmeren er blevet betalt for kaffen, som er vores vigtigste parametre, når vi snakker kaffe.

Kaffebær colombia

 I modsætning til mange andre af vores kaffer, hvor hver enkel kaffe kommer fra én specifik kaffefarm, så kommer denne kaffe fra flere forskellige små kaffefarmere. I Colombia, ja og for den sags skyld også i resten af verden, kan størrelserne på kaffefarmerne variere markant. Nogle farme kan producere flere hundrede sække, og andre kun et par stykker. Denne kaffe er kaffer fra 4 små kaffefarmere i Santa Maria i den nordlige del af Huila, Anselmo L. Orjuela, Ana Maria Cabrera, Luz Mary Rayo og Oscar Osorio, der hver i sær ikke har produceret mere end 1-5 sække a 70 kg.

Kaffefarm Colombia

De har slået sig sammen og mixet alle deres kaffer, således, at de udgør én stor pulje. Hvert parti er blevet inddelt i små lots med numre, vi har fået fingrene i lot nr. 9 (El Divino Niño #9), der har smgsnoter af blommer, klementiner og solbær. Det er en kaffe med stor krop og som føles silkeblød i munden.

Kaffen er vasket på de forskellige farme, hvor den undervejs i forarbejdningen er blevet holdt adskilt i de forskellige lots, så der er fuld sporbarhed i hvor de enkelte lots kommer fra, samt hvad de indeholder.
Når de solmodne kaffebær er blevet håndplukket, bæres de ned til vaskestationen.

depulper

Her på vaskestationen depulpes de (ligesom med Pulped Natural kaffer) og 70%-85% af frugtkødet fjernes. Kaffen kommes herefter i rene vandbassiner, hvor den resterende bærsaft, –skaller og frugtkød bliver nedbrudt af en fermentering, der naturligt går i gang. Det gør, at resterne af saft, skaller og frugtkød efterfølgende nemt kan skylles af kaffebærret. Hvor længe kaffen ligger i tanken, hvor meget vand, der bruges til selve fermenteringen og rensningen af kaffen, er vidt forskelligt fra område til område. Det kan også have noget at gøre med, hvilke familietraditioner hver enkelt farm har.

Tørring af kaffe Colmbia

Efter kaffen har fermenteret, bliver kaffen vasket igen, så den er hel ren, og til sidst kommer den ud på drying beds for at tørre i solen. Mens kaffen tørres, bliver den vendt jævnligt, for at sikre en ensartet tørring af kaffebønnen og for at undgå hel udtørring på den ene side af bønnen. Når kaffen har den rigtige fugtighed på ca. 10,5-12,5% skal kaffen over i tankene hvor hvilefasen begynder, herfra behandles den på samme måde som Pulped Natural. Når kaffen har hvilet længe nok, fjernes det sidste lag pergament og kaffen bliver sendt videre til håndsortering, kvalitetsrangering samt pakning.

Forarbejdning kaffe i Colmbia

El Divino Niño #9

Land: Colombia
Region: Huila
Område: Santa Maria
Producent: Anselmo L. Orjuela, Ana Maria Cabrera, Luz Mary Rayo og Oscar Osorio
Farm: Fire små kaffefarme
Væksthøjde: 1350-1570 meter over havet
Bønnesort: Castillo og Caturra
Forarbejdning: Washed
Jordbund: Vulkanjord
SCAA cupping score: 87