Koldbryg har som bekendt ramt de danske kaffebarer, og er allerede ved at blive en darling i sommervarmen. Flash Brew er tilgengæld det nye sort! Kort fortalt går det ud på, at du brygger din varme kaffe over is, og det er en noget hurtigere metode end den lidt langsommelige coldbrew, der skal trække i alt fra en håndfuld timer til et helt døgn. Kort fortalt brygger du en stærk kaffe (lidt mindre vand, lidt flere kaffebønner) henover en kop med isterninger. Når isen smelter tilføres lidt vand, og smagsmæssigt kompenseres der herved for den lille vandmængde, samtidig med at kaffen straks bliver kold.

Typisk brygges Flash Brew på pour over-udstyr, altså ved hjælp af tragt og manuel hældekande, men vi kunne ikke dy os for at lege med kaffemaskinen også! En stor procentdel af danskerne har en kaffemaskine i hjemmet (og på jobbet!), og hvis man er til en hurtig forfriskning i sommervarmen, skulle man da lige prøve denne. I anledningen af sommeren garnerer vi med en lille smule limeskal. Den tilføjer (som du nok har regnet ud) lidt syre og friskhed til bryggen. Du kan også udelade den, og drikke din flash brew som den er – super hip!

Kop med flash brew


 

Kom godt igang med Flash Brew

Du skal bruge:

- 20 gram friskristet kaffe, friskmalet til filter – gerne Afrikansk
- 150 gram isterninger
- 110 gram koldt vand
- 40 gram vand 92-96 grader varmt i en lille kande
- Lidt limeskal skåret i strimler

Start med at hælde 110 gram koldt vand i maskinens vandbeholder. Sæt filteret i tragten og skyl det igennem. Sæt flowmetret til en lille kop (på en Wilfa skal du sætte flowmetret til 2,5. På en MoccaMaster skal du lukke halvt for gennemløbet). Hæld kaffebønnerne i, og sæt tragten på maskinen. Start med at bloome* med de 40 gram vand. Sørg for at alle kaffebønnerne bliver våde, men hæld inde på midten, så vandet ikke bare løber bag om filtret. Når du er færdig med at hælde, tænder du straks for maskinen. Det varer omkring 30 sekunder inden vandet fra vandbeholderen rammer kaffebønnerne, og cirka 2 minutter fra du startede med at bloome til kaffen er løbet igennem. Imens kaffen brygger, hælder du 150 gram isterninger i et glas. Hæld den færdigbryggede kaffe over, og top med lidt limeskal. Lad kaffen trække i et par minutter inden du inden du smager på varerne.

*At bloome betyder, at du gør alle kaffebønnerne våde, og lader dem hvile lidt. På den måde lader du dem svulme op/åbne sig, og de kan således frigive mere smag. Derved får du en meget bedre udnyttelse af bønnens smagsstoffer.

Vi har testet opskriften med afrikansk kaffe, der har noter af lime, men der er absolut ikke noget i vejen for, at bruge en anden kaffe. Selv en ret tung kaffe kan gå an i denne opskrift, men så er det ekstra lækkert med lidt grønt på toppen!

Kop med flash brew med lime