Vi har været så heldige at snige os med på Vibekes jordomsejling – eller i hvert fald vil der dufte af friskemalede bønner i kabyssen, når hun i næste uge stævner ud fra Lynetten Havn. Vibeke nægter nemlig at gå ned på bryggeudstyr og god kaffe! Det ka’ vi li’, så vi har sagt ja, til at tage med på rejsen – eller i hvert fald at bistå med udstyr, gode råd og god kaffe!

Derfor var vi forleden indbudt til bryg- og bølgehygge på den 42 fod lange sejlbåd ’Vesterbro’. Med os havde vi det udstyr, der skal forsøde turen og forkæle besætningens ganer og smagsløg på den første del af turen til verdens ende. Den unge dame vil nemlig ikke gå på kompromis med kaffen, når hun stikker til søs, og som hun siger er en jordomsejling uden kaffe næsten utænkelig.

Vibeke brygger på AeroPress

Udfordringerne i sådanne ønsker er ikke til at se uden om: Begrænset vandmængde (både til bryg og til rengøring), minimum strømforbrug og meget limiteret opbevaringsplads er daglige udfordringer for søens folk. Disse kendsgerninger blev alle taget op til overvejelse, da langturssejleren besøgte os i butikken. Den dag blev vores ikke eksisterende viden om langtidsholdbar mælk forvandlet til gangbar erfaring, og vi fik strikket en udstyrsliste til Vibeke sammen:

Espro Press: En stor stempelkande, til når hele besætningen skal samles om morgenkaffen, er et must på turen, hvor måltiderne bliver højdepunkter på de lange sejladser. Vesterbro’s længste planlagte stræk på åbent hav er 30 dage!

AeroPress: For at undgå for meget spild på kaffe og vand er det også nødvendigt at kunne brygge en enkelt kop kaffe. Her er den slanke AeroPress perfekt– i hvert fald når det ikke gynger for meget, men okay i høj sø har alle nok også brug for en god stærk kop kaffe.

Når der virkelig skal kræses for besætningen, og der skal skabes en rigtig Vesterbro-café-stemning på dækket brygges mokka på bialetti-kande og mælken skummes på (verdens bedste manuelle) Bialetti mælkeskummer.

Kristine får en kaffepause med Vibeke

På grund af meget limiteret opbevaringsplads får Vesterbro kun én slags kaffe med ombord; After Dinner, vores mørkristede filterkaffe med aroma og duft af karamel, chokolade, mandel og strejf af peber. Den er mørk nok til at blive bygget på mokkakande, men også lys nok til at komme i stempelkande og AeroPress, og så fungerer den også upåklageligt med lidt mælk.

Leveringen af bønnerne bliver lidt af en kaffekabale; Det er nemlig de skiftende  besætningsmedlemmer, der skal have den med, når de skal påmønstre på de foreløbigt 5 planlagte toger mod Marquesasøerne i Fransk Polynesien.

Så er der vist kun tilbage at sige øhøj – og rigtig god vind!

Følg med på rejsen her.

Vibeke på skibet

 The Captain