Julekaffen 2018

Costa Rica, San Martin by Mauricio Jimenez, Don Eli

Mauricio Jimenez lærte som barn om kaffe, da han boede I et område, hvor kaffeproduktion var stort. Selv kommer han ikke fra en kaffefamilie, men som barn var hans største ønske at eje kaffeplanter, og måske eje en kaffeplantage.
Da han var færdig med sin uddannelse i Costa Rica, rejste han til USA for at arbejde og for at spare op til sin drøm om en kaffefarm. Først efter adskillelige år, kunne han vende tilbage til sit hjemland og få sin drøm til at gå i opfyldelse.
Selvom Mauricio ikke selv komme fra en kaffeproducerende familie, er han yderst passioneret omkring sit arbejde. Han har arbejdet hårdt for at have sin egen kaffefarm, og nu er hans næste mål, at få sin egen mølle. Så ville han kunne følge sin kaffe hele vejen fra blomst til færdigt produkt, og han håber på, at det vil være med til at motivere sine børn til at have lyst til at arbejde sammen med ham på farmen en dag.

Mauricio Jimenez and family

Her står Mauricio sammen med sin kone og sine tre børn, som han håber en dag vil tage del i at drive kafferfarmen.

Mauricios projekt er i hvad man vil kalde første fase. Men det er ikke første gang, at vi har hans kaffe på hylderne her hos KONTRA, og vi kan tydeligt smage hans passion og hans kærlighed til råvaren, når vi drikker hans kaffe.

Hans farm, San Martin, ligger i 1800-2000 meters højde over havets overflade, i et område der er kendt for sin fantastiske jordbund til at dyrke kaffe i. På San Martin produceres i gennemsnit 80 fanegas (en fanegas er 46 kg. grøn kaffe) hver høst.

San Martin

Kaffeplantagen San Martin. Her er meget skråt land, men vi befinder os også højt over vandets overflade. På billedet kan man se, hvordan kaffetræerne står i ly under de store skyggetræer, hvilket er med til at beskytte kaffeplanterne.

San Martin består af 1,5 hektar land hvorpå der dyrkes kaffe. Hele opstarten af farmen og kaffeproduktionen har været en udfordrende og lærerig proces. Der ligger for eksempel mange udfordringer i at lære kaffeplukkerne, hvordan de skal plukke kaffen, så de kun plukker de modne og gode kaffebær. For mange kaffeplukkere er det ikke sådan, de normalt plukker, hvorfor det kan være en udfordring at ændre. Kaffe gror ikke i klaser, men vokser i bund og grund overalt på træet, og modningen af bærret sker meget forskelligt. Derfor vil man inden for specialitetskaffeverdenen gerne have, at man under høsten kommer forbi det samme træ helt op til 5 gange. Dette er netop for at sikre, at man kun plukker de modne bær, når de er modne, da umodne kaffebær ikke smager godt – ligesom umodne æbler.

Mauricio Jimenez

Mauricio fortæller om hvordan kaffeplanten sætter nye skud, efter at der er blevet høstet. På billedet kan man også se, hvor nøgen en kaffeplante kan se ud, efter at der har været en plukker forbi og har høstet den sidste kaffe.

Kaffen fra San Martin bliver forarbejdet på nabofarmen Don Eli. Når høsten er i gang kører Mauricio hver eftermiddag ned til Don Eli med den friske høst i sin pickup truck. Her hældes kaffen i vandtanke, hvor ødelagte kaffebær og/eller umodne kaffebær flyder op til overfalden, og de gode modne bær synker til bunden. De modne bær bliver transporteret, ved hjælp af vandet fra tanken, til depulperen, hvor bær og bønner bliver adskilt fra hinanden. Depulperen kan indstilles, så den fjerner forskellige procenter af bærret, hvilket er en god ting, hvis man ønsker at designe sin kaffesmag som kaffebonde. Mauricio har valgt, at denne kaffe skal være en Yellow Honey, hvilket er en forarbejdningsmetode, hvor mange fjerner 70% af kaffebærret, så kun 30% bliver siddende tilbage på bønnen. Når kaffen er tørret bliver den lys orange, ja nærmest gul i skæret hvilket også er derfor, at den hedder ”Yellow Honey”.

Efter kaffen er blevet forarbejdet, kører Mauricio kaffen tilbage til sit hus, hvor han har bygget sine egne African beds, hvor kaffen kan ligge og tørre på. En African bed er et slags bord, hvorpå kaffen kan ligge, hævet over jordoverfladen. Men i stedet for en bordplade, er der spændt et net ud mellem benene, således af kaffen får luft både for oven og for neden. Dette gør, at man kan sikre en mere ensartet tørring af bønnerne, hvilket betyder noget i forhold til deres smag og deres holdbarhed som grønne uristede bønner. Når bønnerne har ligget til tørre og har en fugtighed på 10-10.5%, er de klar til at blive pakket. Tørringen tager cirka i 10-15 dage alt i alt.

 

Julekaffen 2018

Milk chocolate, peach and lemon.

Balanced, sweet and funky with a juicy finish.

 

Region: Tarrazu

Område: Leon Cortez

Farmer: Mauricio Jimenez

Variety: Catuaí

Farm size: 6,5 hektar

Altitude: 1800-2000

Process: Yellow Honey

Cupping Score: 87