Dette års julekaffe er hentet særligt hjem hele vejen fra Nicaragua. Målet fra Kontras side har været, at finde en kaffe som er sød, krydret og fyldig og som kan supplere julens mange krydderier godt og solidt. Vi synes det er lykkedes med denne kaffe, som er honey-processed, og vi synes, at du skal smage efter, om vi har ret.

Kaffen kommer fra farmen Las Cumbres, som er ejet af Walter Jose Picado Perez. Farmen har været i familien Picado siden 1950, og er gået fra generation til generation igennem tiden. Den nuværende ejer, Walter Picado, har drevet farmen sammen med sin mor og sine tre brødre i godt og vel ni år.

Den frugtbare jord og de mange varierende træsorter er hjem for et rigt dyreliv med blandt andet forskelligartede fugle, aber, hjorte og svin. Farmen er på i alt femten manzanas (10 hektar), og herfra plukkes rundt regnet 35.000 kg. røde kaffebær om året. På farmen dyrkes de to kaffesorter Caturra og Bourbon og af andre indtægtskilder dyrkes også brugbare afgrøder, som blandt andet kartofler, løg og røde peberfrugter.

Kaffe fra Nicaragua

For familien på farmen betyder det meget, at kvaliteten af deres kaffe er i top, og de laver hele tiden nye tiltag for, at deres kaffe skal være en tand bedre end alle andres.
2015 skulle vise sig at være det år hvor familien Picado oplevede stor anerkendelse af deres kvalitetsbevidste arbejde med kaffen. Det blev nemlig året hvor familiens kaffe var blandt de vindende kaffer i den eftertragtede Cup of Excellence konkurrence. De fik en 30. plads og en total score på 85.77. Efter at have vundet konkurrencen var Walters kommentar omkring sejen følgende: ”I feel satisfied and happy for giving to know the quality of coffee produced in the Department of Estelí and excited to continue to improve.”

Det er ikke så ofte, at vi har kaffer på hylden fra Nicaragua, så vi har sammenkogt en lille tekst om landets historie, ud fra en kaffevinkel naturligvis, som kan give dig en bedre forståelse for landets udvikling gennem tiden.

Nicaragua

Som det er tilfældet i mange kaffeproducerende lande, har kaffe altid spillet en vigtig rolle i Nicaraguas økonomi lige siden landets kaffeproduktion begyndte i midten af 1900-tallet.
I den sidste del af det 20. århundrede led kaffeindustrien, og mange kaffefarme måtte lukke ned på grund af manglende vedligehold, hvilket blandt andet skyldtes landets politiske ustabilitet og borgerkrigen. Oven på det blev Nicaragua i 1998 ramt af orkanen Mitch, hvilket førte en længerevarende tørke med sig, som ødelagde store dele af landbruget og mulighederne for at dyrke kaffe. Da kaffe spiller en stor rolle i landets nationale udvikling, var konsekvenserne af hændelserne katastrofale for det allerede hårdt ramte land. De små kaffefarmere, som kun solgte kaffe (det er ofte at de større farme dyrker andet end kaffe, f.eks. også tomater, agurker, bananer etc.), blev hårdest ramt, da hele deres indtægtskilde blev reduceret. Dette bragte de mange ejere af de små kaffefarme ud i dårlig økonomi, hvoraf nogle helt måtte stoppe med at betale deres ansatte kaffeplukkere. I protest imod den negative udvikling marcherede flere hundrede familier, som var påvirket af kaffekrisen, til landets hovedstad Managua, hvor de i lang tid levede af donationer fra byens beboere. Efter tre år skete der endelig noget, da landbrugets politiske forening indgik i en aftale, som man kender som ”El Acuerdo de las Tunas”, hvor flere end 3000 af de hjemløse familier fik andel i landbrugsjord.

Nicaragua    Nicaragua flag

Ydermere er man heldigvis i Central Amerika gradvist begyndt på at reetablere den tidligere succesfulde kaffeindustri, hvilket en stor del af landets specialitets kaffedyrkere naturligvis er enormt glade for. Fordi indtil for nyligt var det ikke muligt at sælge deres kaffer som single estate kaffer med høj sporbarhed, på grund af de separate kaffelots, fordi alt kaffe blev solgt til store forarbejdningsstationer og derfra videresolgt til eksport. Netop denne internationale beslutning har betydet, at det nu er muligt for de enkelte kaffefarmere at skille sig ud på kvalitet, hvorfor man i dag tydeligt kan se og smage den store respekt kaffefarmerne har for det enkelte kaffebær. For at understøtte Nicaraguas kvalitetsudvikling i forhold til kaffe kan det nævnes, at der i ”Cup of Excellence 2015” kom intet mindre end 36 lots med i finalen fra Nicaragua.

 

Nicaragua – Las Cumbres

Farmens navn: Finca Las Cumbres
Farmer: Walter Jose Picado
Lokation: San Luis, Limay
Estelí deparment, Nicaragua
Farmens størrelse: 10 hektar
Sort: Red Caturra
Blomstringsperiode: Marts – April
Høstperiode: November – Januar
Processering: Honey processed
Mølle: La Florencia
Jord: Lerjord
Væksthøjde: 1250 meter over havets overflade

Ristede kaffebønner fra Nicaragua

 

Kan købes her