Ny høst fra Etiopien! I år har vi skaffet en fantastisk kaffe fra Kochere i Yirgacheffe i Etiopien. Kaffen er fra en vaskestation der er privatejet af mr. Alemu, der igennem generationer har specialiseret sig i at producere naturalkaffer fra lokalområdet i Gebed i Kochere. Mr. Alemu arbejder konstant på at forbedre kvaliteten ved at lave faste procedurer for de mange processer, som natualkaffer gennemgår. Det er ikke store mængder, der produceres hos mr. Alemu og det er yderligere kun et mindretal heraf, der går under betegnelsen specialitetskaffe, som Kontra har fået fat på. Den unikke smagsprofil fra dette område kombineret med den velproducerede kaffe gør, at denne kaffe er særlig ekstraordinær iblandt etiopiske kaffer.

Natural etiopisk kaffe       Sortering af etiopiske grønne kaffebønner       Vaskestationen Kochere, Yirgaceffe, Etiopien


Det at producere god naturalkaffe er en svær disciplin, da det kræver mindst lige så meget detaljeorientering, hvis ikke mere, som at producere højkvalitets vasket kaffe. Den første fase i tørringen af kaffen er afgørende. Kaffen lægges i relativt tynde lag på borde for at undgå fermenterede smage, her skal den ligge i et par dage indtil de når ”rosinfasen” hvor deres fugtighed er nede på 25%. Når de flyttes fra første fase til anden, er det vigtigt at bærerne flyttes nænsomt for at undgå at ødelægge det enkelte kaffebærs overflade. I anden fase går man fra 25% til 12% fugtighed. Dette gøres ved at lægge kaffen i lag og konstant flytte dem/vende dem i løbet af dagstimerne – om eftermiddagen og aftenen hvor varmen og luftfugtigheden ændres ligger kaffen stille og får ro. Hvis kaffen tørres for hurtigt bliver smagen af frugt ustabil, og tørres kaffen for langsomt kan man risikere at der dannes mug, hvilket betyder at kaffen skal kasseres. Så hele processen skal foregå grundigt, med stor respekt for råvaren og stor viden om de enkelte dele af helheden ved at producere højkvalitetskaffe.

Sortering af etiopiske kaffebønner        Grønne kaffebønner vaskes


Som tidligere nævnt sigter mr. Alemu efter at producere så høj kvalitet som overhovedet muligt, hvorfor han har specialansat kaffekontrollører, der nænsomt udvælger og opdeler kaffen i premium- og specialkaffe, når farmerne kommer med deres høst. Alle kaffebær er blevet håndsorteret for ødelagte og uensartede bær for at få et sødere og renere produkt. Kaffen er blevet forarbejdet i slutningen af høstsæsonen, da det oftest er på dette tidspunkt hvor kvaliteten er bedst i de høje dyrkningsområder.

Etiopiske kaffebær på afrikanske drying beds        Kaffekontrollør sortere


Hos KONTRA har vi valgt at anskaffe os netop denne kaffe, da vi mener, at den er unik og enestående. Da vi smagte den tilbage i marts, var der ingen tvivl om, at Kocherekaffen adskilte sig fra samtlige andre etiopiske naturalkaffer. Du vil opleve en utrolig sød og kompleks kaffe mednoter af blomster og friske modne bær. Kaffen har en let og behagelig syre, som giver kaffen karakter og friskhed. Vi siger bare… Mums!

Etiopiske grønne kaffebønner        Cupping af etiopisk kaffe


Kochere – natural

Producent: Mr. Alemu
Zone: Gedeo, Yirgacheffe
Lokalområde: Chelelectu
Væksthøjde: 1950 meter over havoverfladen
Høstperiode: December 2014 – Januar 2015
Farmere: Omkring 850 små farmere i området omkring vaskestationen
Bærsorter: Ethiopian Heriloom
Klassificering: Grade 1
Produktion: Natural
Tørring: Soltørret i 12-15 dage på afrikanske ”drying beds”.
Jord: Vulkanjord (som er rigt med mineraler og nitrogen)

 

Kom forbi og smag den i vores butik på Østerbro eller bestil noget af den her