Kurt har været en tur i Guatemala, og har brugt lidt tid på at kigge på den opblomstrende specialitetskaffe scene, der nu ikke kun vokser på markerne, men også i de større byer, hvor flere og flere små kaffebarer popper op.

Historisk set, har Guatemalanerne ikke haft adgang til deres egne produkter - altså den højkvalitetskaffe de selv har dyrket på deres farme - men nu skyller en bølge af små kaffebarer ind over landet, og her vil man ikke kun nøjes med den beskedne kaffekvalitet, der hidtil har været tilgængelig, her brygges på de bedste bønner, og langes creme de la creme kaffe over disken.

Kulturen har dog stadig svært ved at finde fodfæste i et land, hvor prisen på en kop veltillavet specialitetskaffe på kaffebar gør et godt indhug i en almindelig dagsløn. Alligevel er det blevet en hjertasag for en række af landets dygtigste baristaer, at gøre den bedste kaffe tilgængelig på gader og stræder.


 

Fat Cat Coffee House

4a. Calle Oriente, Antigua

Barista på Fat Cat Coffee House i Guatemala

Centralt i Antigua, lige ved torvet, ligger denne hyggelige café. Her fik vi serveret en veltillavet latte og en kop sort kaffe brygget på kalita. Kaffen var en vasket Huehuetenango. Der var også et stort udvalg af lækre kager til kaffen. Fat Cat skulle efter sigende huse en præmieret AeroPress mesterskabsdeltager.


 

Café Sol

Callejón del Sol, Antigua

Café Sol - kaffebar i Guatemala

Lille hyggeligt sted med simpelt udstyr, men absolut veltillavet kaffe. Stedet ligger centralt, men alligevel afsides på en stille gade. Perfekt at sidde og nyde en kop kaffe og surfe lidt på nettet. Vi drak sort kaffe på kalita fra Huehuetenango, og fik en dejlig frisklavet sandwich til.

Fedt at man får serveret så god kaffe i Guatemala.

Filter Coffee not People - Cafe Sol i Guatemala

Café Sol - kaffebar i Guatemala


 

Bonus - Paradigma

Via 5, 1-75 Zona 4, Guatemala City

Vi mødte tilfældigvis Raúl Rodas, på en tørmølle lidt uden for byen. Tørmøllen er den sidste behandlingsstation inden de grønne kaffebønner eksporteres. Raúl blev Baristaverdensmester i 2012 og driver i dag kaffebaren Paradigma i Guatemala City. Caféen bryster sig af at være den bedste third wave kaffebar i Guatemala. Den er helt sikkert et besøg værd hvis man er på de kanter.

Kurt fra Kontra Coffee sammen med Raul fra Paradigma kaffebar i Guatemala
Det er Raul længst til venstre