Når vi vælger kaffe hos Kontra, smager vi blindt på kafferne fra et specifikt land og område, og vi vælger udelukkende ud fra, hvad vi oplever, er den bedste kopkvalitet. Da vi skulle vælge kaffer fra Kenya, var det ikke overraskende, at blindsmagningens vinder blev Kenya Kamwangi, som vi også havde fornøjelsen af at have på vores kaffehylder sidste sæson. Sidst oplevede vi en enorm frugtig karakter i denne kaffe, ja ligesom at drikke et glas varmt solbærsaftevand, og det var den samme frugtige karakter og fyldige sødme, der fik vores valg til at falde på Kenya Kamwangi igen i denne sæson.

Kaffen fra Kenya hedder Kamwangi, som faktisk stammer fra den mølle, hvor kaffen er forarbejdet. I Kenya kalder man møllerne for ”Factories”, så i Kenya kaldes denne vaskestation for Kamwangi Factory.

Det er sådan, at kaffebønnerne kommer fra en masse lokale kaffefarmere, der alle kommer til Kamwangimøllen med deres kaffebær. Størrelserne på kaffefarmerne varierer meget, og kan være en lille familie, der dyrker kaffe på familiens jord, men også større kooperativer med flere kvadratmeter land. Når farmerne kommer til møllen med kaffebærrene, bliver sækken tømt og sorteret, så ødelagte og defekte bær kan frasorteres.

Kaffefarmeren får en andel af kaffen forudbetalt, men først hele hans betaling kan ske, når kaffen er blevet forarbejdet og kvalitetsvurderet. Hvis kvaliteten er helt i top, kan kaffefarmeren få op til 90% af kaffens salgsværdi tilbage for den færdigproducerede kaffe på de store og velorganiserede møller, som f.eks. Kamwangimøllen.

Inden kaffens kvalitet kan fastlægges, skal kaffen forarbejdes.

Kaffen skal pulpes (kaffebær og bønne skal adskilles), hvilket er en mekaniks proces, hvor kaffen samtidig bliver selekteret første gang ud fra dens størrelse. Dette sker ved hjælp af vand, som samtidig er med til at flytte kaffen fra proces til proces, hvor de tungeste bønner synker og bliver transporteret direkte til fermenteringstanken (P1 – for største bønner), de andre bønner kommer til andre tanke.

Herefter tømmes tanken for vand, og bønnerne hviler i 18-24 timer i rene tanke, hvilket starter en fermenteringsproces, der opløser kaffebærrets naturlige skal, mucilage (en slags hinde, der sidder omkring kaffebærret). Herefter skal bærret vaskes i vaskekanaler, der igen også hjælper med at transportere kaffen fra a til b, og kaffen selekteres igen i størrelser ud fra bønnens densitet.

Herefter skal bønnernes overflade tørres, hvilket ca. tager et døgn. Hvorefter kaffen flyttes til de traditionelle afrikanse ”drying beds”, som er borde med netoverflade, så bønnerne hele tiden får luft og uønsket fermentering undgås.

Her ligger de og tørrer, og de bliver overdækket med plastik midt på dagen samt om natten, for at sikre en ensartet og stabil tørring. Denne tørring tager mellem 12 og 20 dage, hvorefter kaffen er klar til at blive kvalitets og størrelsesrangeret.

Når kaffen lander hos os, er kaffen pakket i vakuum, hvilket giver os rigtig gode vilkår for optimal opbevaring, således at smagen forbliver så stabil som muligt hen over hele sæsonen.

Vores oplevelse af kaffen er stadig, at den er unik - både smags og duftmæssigt. Når du har brygget den, vil du fornemme en sød duft af karamel, som afrundes af en frisk duft af modne solbær. Smagsmæssigt er kaffen utrolig ren og kompleks. Først vil du opleve en frisk smag af lime og syrlige røde bær. Kaffen bliver afrundet af en floral smag af mørke modne solbær og en behagelig eftersmag af sød rød grape. I denne kaffe kan man virkelig få sig en unik smagsoplevelse og få en "clean cup", hvilket er et resultat af gode dyrknings- og forarbejdningsforhold hele vejen fra blomst til kop.

Køb din egen pose her.

Kenya – Kamwangi

Farm: 996 små kaffefarme I det omkringliggende område nær Kamwangimøllen
Producent: New Ngariama Cooperative Society
Region: Kirinyaga
Mølle: Kamwangi Factory
Væksthøjde: 1600-1800 meter over havet
Sort: SL-34, SL-28 og lidt K7
Kvalitet: AA
Forarbejdning: Vasket
Jordbund: Vulkanjord