Med et reelt indbyggertal på op imod de 30 mio. er Mexico DF en mastodont af en by.

Mexico DF

Her skulle vi mødes med Bo Blindkilde, der har slået sig ned i Mexico og driver en kaffefarm i Fortin de Las Flores, godt 4 timer ØSØ fra Mexico DF, i området Vera Cruz, der har en lang tradition for kaffedyrkning. Mange producenter i området har dog måttet opgive, og i stedet slå sig på dyrkning af sukkerrør, der kræver langt mindre ressourcemæssige investeringer, så der samtidigt kan tjenes penge andetsteds.

Fortov i Fortin de Las Flores        Bo Blindkilde

Detaljer i bybilledet, her på fortorvet, afslører den tidligere så afgørende kaffeproduktion i Fortin de Las Flores. Selve byen er hyggelig og der er mange smukke scenerier.

Bo´s kaffefarm ligger i ca. 1.000 m.o.h. hvilket er noget lavere end eksempelvis Oaxaca og Chiapas, der ofte producerer nogle af Mexicos flotteste kaffer med flot syrlighed og klare florale og bæragtige noter. Målet er dog ganske klart for Bo, han vil producere den højest mulige kvalitet og råkaffen skal kunne måle sig med det bedste fra Mexico. Vejen går via en kompromisløs tilgang til dyrkning og efterbehandling baseret på viden, fremfor myte og tradition. Hos KONTRA deler vi denne filosofi, og derfor har vi med stor glæde slået os sammen med Bo, i hvad der med sikkerhed bliver et langt og spændende partnerskab, med mange gode kaffeoplevelser i vente, både for os og Bo, men så sandelig også for de kaffeglade mennesker der skulle slå vejen forbi KONTRA. Eller Mexico for den sags skyld.

Bo Blindkilde på sin kaffefarm i Mexico        Kaffetræ

På kaffefarmen i Fortin de Las Flores dyrkes der kaffe på godt 18 hektar. For nuværende dyrkes der Bourbon, Arabica Red Caturra, Arabica Yellow Caturra og Columbian, men ønsket er over tid, kun at dyrke Bourbon. Området er overmådigt fertilt, og der er store mængder organisk materiale i jorden, der de fleste steder er rig og fed. Farmens godt 200 får under tag, bidrager med deres ekskrementer til gødning af jorden og der etableres snarligt en kompostproduktion ved brug af orme som vi kender det fra mange danske villahaver og landbrug. Effektivt og billigt.

Enkelte steder på farmen mangler der skygge til de mange kaffetræer. Enkelte lots har ganske enkelt ingen, og det ses tydeligt at træerne ikke trives og at bærrene er af ringe kvalitet. Her skal der naturligvis plantes skyggetræer, men det tager jo noget tid før de er høje nok, så disse lots kommer ikke til at bidrage til den høje kvalitet før om nogle år. Men sådan er landbrug jo.

Kaffetræ       Kaffebær

Der hvor skygge er rigelig, og hvor træer og bær trives er det en ganske anden sag. Det er blandt disse træer at sidste års bidrag til Cup of Excellence (COE) blev fundet. Høsten starter i november.
Det var første år at farmen var med, og resultatet var ganske flot, selvom det ikke blev til an plads helt oppe på podiet. Også i år skal der findes 15 sække til COE, og også i år skal de findes her. Med den nyerhvervede depulper, og en langt bedre tørring og sortering af bønnerne, håber vi at kunne se, og smage, et endnu bedre resultat.
Tålmodighed siges at være en dyd, og før eller siden skal det nok lykkes at tage en førsteplads i COE.

Kontra besøger Bo Blindkildes kaffefarm        Bo Blindkildes kaffefarm

Efter et par dage på farmen, tog vi tilbage til Mexico DF. Her besøgte vi en række kaffe-lokationer bl.a. Amecafe der arbejder med promovering af Mexico´s specialitetskaffe og bidrager til afholdelse af COE. Det var selvsagt en fornøjelse at smage på kaffer fra forskellige egne af Mexico med hver deres kendetegn.
På KONTRA har vi netop fået en sæk hjem fra Oaxaca, men vi kommer til at have meget mere kaffe fra Mexico, Vera Cruz i særdeleshed, på hylderne inden længe. Mon ikke vi også får lidt hjem fra Bolivia?

Cupping i Mexico       Troels på kaffeeventyr i Mexico

I  Mexico DF er det oplagt at besøge Frida Kahlos hjem, der nu er omdannet til museum og hvor man stadig kan fornemme hendes og Diego Riveras tilstedeværelse efter et pinefuldt men dybt lidenskabeligt liv sammen.

maleri       Frida Kahlos hjem

Vi glæder os til at byde på en kop kaffe på KONTRA, og vi glæder os til samarbejdet med Bo som vi utvivlsomt vil kunne lære meget af, og dele mange gode kaffeoplevelser med.

Troels på Kaffeeventyr i Mexico