Der findes næppe et menneske i verden, der ikke elsker is. Men is er naturligvis ikke bare is. Den hjemmelavede er ganske særlig – især når den er lavet med friske, lækre råvarer, spændende smagselementer og ikke mindst en god portion kærlighed.

is hele året

Vibeke og Jonas fra Bornholms Ismejeri har lavet denne flotte bog om is, der bærer undertitlen ’Hjemmelavet is af sæsonens bedste råvarer’. Bogen gennemgår teknikkerne bag produktionen af den gode is og bringer masser af gode tips og tricks til, hvordan man får de bedste resultater, hvor man finder den bedste vanilje og kanel, hvordan man brænder nougat, laver krystalliseret chokolade, giver jordbærisen et ekstra pift og meget, meget mere.

Denne is laves på friskbrygget espresso, der som bogen beskriver det, er ’sort som djævelen, varm som helvede, ren som en engel og sød som kærligheden selv’.

 

Du skal bruge:

1 dl friskbrygget espresso
4 dl sødmælk
2 dl piskefløde
6 æggeblommer
250 g rørsukker
3-5 kardemommekapsler

 

Mælk og fløde lunes uden at koge.

Æg og sukker piskes i 2 minutter, indtil det bliver lyst og luftigt. Tilsæt den opvarmede mælk og fløde til æggesnapsen. Kom det hele i en tykbundet gryde og varm langsomt op til 82°C (brug termometer) under stadig omrøring.

Tag gryden af varmen, hæld cremen i en kold skål og lad den køle af i køleskab i 4 timer.

Imens ristes kardemommekapslerne på en pande. I en morter knuses de små kardemommefrø, og kapselskallerne sorteres fra.

Tilsæt kold kaffe og kardemomme til iscremen og kør på ismaskinen. Lad den køre, indtil isen har en cremet konsistens. Isen kan serveres med det samme eller opbevares i fryser i et par uger. Husk at tage isen ud af fryseren ½ time inden servering.

*Du kan evt. erstatte espressoen med en stærk filterkaffe.

Læs mere her:

Bornholms Ismejeri: www.bornholms-ismejeri.dk

Forlaget Muusmann Gastro: http://muusmann-forlag.dk/product/is-hele-aaret/