Ny høst! Hvert år på dette tidspunkt lander der ny høst fra Kenya, og dette års nye høst er netop landet hos KONTRA. I år har vi købt Kenya Karinga AA, som er en fantastisk kenyansk kaffe med de bedste bærsorter (SL 28 og SL 34) fra Kirinyaga regionen.

Kenyanske kaffebær på træ     Sortering af kaffebær

Kaffen blev høstet i december og januar og den har groet 1850 meter over havet. Umiddelbart kan det lyde underligt, at vi siger, at der kommer ny høst, når kaffen blev høstet i december 2014 og januar 2015. Men det er der faktisk en rigtig god grund til, da kaffen plukkes i december-januar, og det er i den samme periode, at kaffebærerne vaskes, sorteres og tørres. I februar-marts bliver de forskellige kaffekvaliteter smagt og udvalgt af de mange globale indkøbere, og i samme periode bliver alle kafferne forarbejdet, pakket og klargjort til eksport. I april-maj bliver de første lots klargjort og fragtet til de nærmeste havne i containere, og bliver sendt videre med båd til Europa. De ankommer typisk i de europæiske varehuse i juni-august, hvorfra de bliver sendt ud på de forskellige risterier, heriblandt KONTRA. Så for at gøre en lang historie kort, kaffen har været længe undervejs, og har været gennem mange hænder før den i dag er her hos os, men nu er den her, og det er vi meget glade for.

Kaffebønner bliver vasket      Grønne kaffebønner tørres


Kenya Karinga har fået sit navn, da den er forarbejdet på vaskestationen Karinga Factory i Kenya. Karinga Factory vaskestationen ligger i centralt i provinsen Kirinyaga og den er tilknyttet til Gitwe-kooperativet, som består af op til 600 forskellige farmere. Vaskestationen der ligger i et område, hvor dyrkning af te er meget udpræget, hvorfor også størstedelen af farmerne i området dyrker te frem for kaffe. I øjeblikket forsøger man at præge farmerne til at dyrke kaffe i stedet for te, fordi prisen på de modne kaffebær stiger, så farmernes vilkår kan blive bedre ved at foretage dette skift.

vaskestationen Karinga Factory i Kenya     vaskestationen Karinga Factory i Kenya


Størstedelen af de farmere der er tilknyttet Karinga Factory har gennem flere familiegenerationer opnået en stor viden om landbrug og kaffeproduktion, og de lærer fortsat, da de bliver tilbudt ”Farmer Training Programs” gennem det afrikanske ministerium for landbrug. Udover denne løbende kvalitetsoptimering og -sikring bliver der konstant holdt øje med, at arbejdsgangene under dyrkning og høst af kaffen foregår korrekt, så den højeste kvalitet sikres år efter år.

Kenyanske kaffefarmere     Sortering af kenyanske kaffebær


Hos KONTRA har vi valgt netop denne kenyanske kaffe på grund af den unikke smagsprofil og dens enestående rene kopkvalitet. Kaffen er købt gennem Nordic Approach, som har købt den direkte af producenten, og kaffens pris er blevet fastlagt ud fra den rene smag hvilket er en klar indikation af, at kaffen er blevet forarbejdet og håndteret korrekt under hele produktionen. Dette betyder også, at den enkelte kaffefarmer er blevet godt betalt for sit korrekte og veludførte arbejde.

Kenyansk kaffefarmer               Kenyansk kaffefarmer


Vi er meget glade for at byde Kenya Karinga AA hjerteligt velkommen hos KONTRA.

Du kan købe Kenya Karinga AA her online eller i vores butik på Østerbro.