At brygge på en maskine som Profitec pro 800 er en anderledes oplevelse og en kæmpe fornøjelse.

Profitec Pro 800

Først og fremmest er det simpelt; vandmængden er fast, ca. 40g, trykket skabes af en fjeder, som sørger for, at trykket er ensartet hver gang og temperaturen er god og stabil fra den store 3,5L kobberkedel. Steamkraften er fantastisk at arbejde med og giver hurtigt en lækker skummet mælk.

Derudover har man mulighed for at lege meget præcist med pre-infusion. Når håndtaget på maskinen trækkes ned, løber vand fra kedlen ind i bryggeenheden og kommer i kontakt med kaffen. Når håndtaget løftes op, bliver vandet trykket igennem kaffen. Den tid som vandet er i kontakt med kaffen uden tryk, kaldes pre-infusion, og denne del er værd at eksperimentere med smagsmæssigt.

Profitec Pro 800 close up

Og nu til det mest interessante ved maskinen! Profitec pro 800 brygger under et anderledes tryk, i forhold til andre semi-automatiske espressomaskiner. Disse brygger typisk under en ca. 9,5 bar gennem hele brygget, og på disse maskiner er det vigtigt at styre bryggetiden i forhold til mængden af espresso, der ender i koppen. Hvis ikke disse parametre kontrolleres, kan det hurtigt blive en bitter eller sur omgang espresso.

På denne maskine er bryggetrykket anderledes. Når håndtaget slippes, opbygges der ca. 9,5 bar, men det fortsætter ikke gennem hele brygget. Derimod falder trykket langsomt fra de 9,5 bar og ned mod 0 bar i slutningen af brygget.

Når trykket ikke er lige kraftigt gennem hele brygget, men derimod faldende, så ekstraheres der ikke lige så mange bitterstoffer fra kaffen i den afsluttende fase af på brygget. Kaffesmagene bliver dermed blødere, mildere og mere afrundede.

Det betyder også, at denne måde at brygge kaffe på er ’nemmere’ og mere taknemmelig i forhold til smag, da selve bryggemetoden ikke er lige så følsom pga. det anderledes tryk under brygget.

Profitec Pro 800 upside down

Formalingsgraden definerer dermed smagen og bryggetiden. En meget fin formaling vil snildt give bryggetider over 30 sekunder, som ellers i espressoens verden kan være et mindre smagfuldt bryg pga. for meget bitterhed. På denne maskine kan man dog i højere grad lege med tidsperspektivet.

En espresso brygget på over 30 sekunder er uden tvivl en kraftig sag, men nuancerne er mange og der er i højere grad mulighed for at opleve nye smage i kaffen. Prøv for sjov skyld at ændre formalingen, så der kan laves et bryg på et minuts tid, et på en 40 sekunder og ellers kan nedenstående opskrift følges for et maksimalt afbalanceret skud espresso:

 

Kværnen indstilles så følgende opnås:

Tid: 25 sekunders total bryggetid, hvoraf de første 10 sekunder er pre-infusion

Dosering af kaffe: 18g

Total mængde espresso i kop: 40g (Fjern evt. koppen fra brygget, når de 40g er i koppen og lad resten ’dryppe af’.)

 

Tip: Prøv fx opskriften på vores økologiske espressoblend. Profitec pro 800 kan som ingen anden maskine levere en balanceret og sødmefuld espresso med behagelig syrlighed, og masser af afrundede noter af chokolade.

 

Læs mere om Profitec Pro 800 her.

Profitec Pro 800 front

Profitec Pro 800 handle

Profitec Pro 800 switch