Anne Glad begik i slutningen af sidste år bogen ’Danskernes mad’. Bogen er fuld af sjove facts om vores madindkøb, og er ikke mindst en øjenåbner, for som Frk. Glad skriver på bogens cover:

’Danskernes mad er et portræt af vores danske madkultur. Ikke det, vi drømmer om at spise, eller det, vi siger, vi spiser, men det, vi i virkeligheden spiser. Bogen er nemlig baseret på data om alle de varer vi lægger i indkøbskurven.’

Forfatteren selv kalder den årets grimmeste udgivelse, men ikke desto mindre er indholdet overordentligt interessant.

Danskernes Mad af Anne Glad

Kaffen

Vi sprang naturligvis direkte til afsnit 9: ’Kaffe og kage – den klassiske hygge’, der starter med ordene ’Vi danskere er fænomenale til at hygge os’, og ganske få linier efter udråber kaffen som grundpillen i dansk hygge.

Vi er med et indtag på 1,24 kopper per indbygger den 4. mest kaffedrikkende nation i verden, kun overgået af Finland, Østrig og Sverige. Tre ud af fire voksne danskere drikker kaffe, og en gennemsnitlig kaffedrikker snupper 4 kopper om dagen.

Anne Glad fortæller i sin beretning om vores kaffeforbrug, at vi danskere er så glade for kaffe, at vores mærkevarekendskab er på højde med bilmærker, at der er flere mænd end kvinder, der drikker kaffe, og at den yngre dansker drikker masser af kaffe udenfor hjemmet – og det kan ses på faldende salgstal i supermarkedet, hvor den samlede årlige omsætning på kaffe nu ’kun’ ligger på 2,1 mia. kr – dertil kommer alle de kopper kaffe, vi drikker på arbejdspladsen, på caféer osv.

Kaffefakta fra Anne Glads bog

Bryggemetoder

I hjemmet brygges 57% af danskernes kaffe på en god gammeldaws kaffemaskine eller hældes gennem tragt. 15% af vores kaffe brygges på stempelkande. Kanden underligger dog store regionale forskelle: Mens hver fjerde Københavner brygger på stempelkande gælder det kun 1% af vestjyderne.

Det er også Københavnerne, der er mest glade for frysetørret kaffe og for kapselkaffe. I hovedstaden foretrækker 10% af forbrugerne kapselkaffe, mens ingen andre landsdele kommer over 5%. Samlet set foretrækker 8% af danskerne at købe instantkaffe til hjemmet – men det tal er stærkt stigende.

Det skal lige siges, at bogen facts er baseret på slagstal fra alle de danske supermarkeder. Det vil sige, at alt hvad du spiser i kantinen, på restaurant eller køber som take away ikke er registreret her.

Der er mange flere fakta om vores indkøbsvaner i bogen, der både er informativ og underholdende - vidste du foreksempel, at den franske vaffel er danmarks mest solgte småkage?

Du kan læse meget mere her; Anne Glad, ’Danskernes mad’


 

Kaffehygge på Kontras Instagram Profil

FØLG OS PÅ INSTAGRAM