I marts har vi fornøjelsen at byde velkommen til en ny kaffe på vores kaffehylder:
Tanzania – Blackburn Estate.

Tanzania

Det er ikke første gang, at vi køber kaffe fra farmen Blackburn Estate, og det er der god grund til. Her på farmen arbejder Michael og hans kone Tina Gehrken dagligt med at forbedre kvaliteten af kaffen, og med at etablere miljøvenligt landbrug. Det betyder, at de ikke anvender pesticider og kunstiggødning til hverdag. For et par år siden var det dog nødvendigt at behandle udvalgte planter, da der var voldsomme insektangreb, og den slags kan hurtigt koste dyrt for landmænd i tabt produktivitet. Siden denne episode, har Tina og Michael næsten nedbragt insektproblemerne kun ved hjælp af at erstatte pesticider med syv forskellige slags mariehønearter. Desuden bekæmpes ukrudt ved omhyggelig og sparsom mængde glyphosat. Mange af de restprodukter som er tilbage efter kaffeprocesseringen f.eks. kaffebærret, spredes mellem kaffeplanterne for at forhindre genvækst af ukrudt og for at fugte jorden, så kaffeplanterne har bedre vækstbetingelser i de tørre perioder.

coffee threes in Tanzania

Michael Gehrken er født i Tyskland men har dyrket kaffe i Tanzania i over 20 år. I en alder af 19 år besøgte han første gang Østafrika i 1971. Han blev med det samme forelsket i landet, kulturen og naturen. I 1983 flyttede han til Tanzania for at renovere sine forældres farm, der havde stået til i mange år, ja faktisk groede der kaffetræer overalt, og en stor bavianfamilie havde slået sig ned inde i huset. I mange år boede han i Tanzania sammen med sin kone Tina og først i slutningen af firserne, begynde de at eksportere kaffe, fordi staten tillod et frit marked.

Michael Gehrken

Kaffefarmen Blackburn Estate ligger delvist i skygge fra bjerget Mount Oldeani (som betyder bambusbjerget) og farmen ligger også mod den sydlige grænse til Ngorongoro Crater, en stort område med et rigtig dyreliv. For at respektere det rige dyreliv, har Tina og Michael tilsidesat 80% af farmens grund til at bevare det vilde dyreliv. Mange dyrearter som bl.a. løver, bøfler, elefanter, leoparder og bavianer vandrer frit rundt i området, som byder på en mangeartet natur med savanne samt store græs- og buskarealer. På trods af det store ønske fra Tina og Michael om at bevare dyrelivet, har de indhegnet området hvor der dyrkes kaffe, da dyrene spiser kaffebærerne.

Kaffen fra Blackburn Estate har en god krop og en ren smag. Den har noter af sød tobak, karamel og mørke røde bær. Kaffen har endvidere en syrlighed, som kan henlede tankerne til friske æbler.

Blackburn Estate - Tanzania

Tanzania, Balckburn Estate

  • Region: Oldeani
  • By: Karatu
  • Producent: Tina og Michael Gehrken
  • Type: Kent (KP423) Nyassa
  • Væksthøjde: 1760-1950 meter over havet
  • Forarbejdning:  Vasket og tørret på “drying-beds”
  • Høsttid: Oktober - marts