Af Vibeke K. Hvelplund, freelancer

Den er god nok. Vi snakker kaffefilteret til din kaffe før du brygger…

Vask af kaffefilter

Lad mig starte fra begyndelsen. Jeg står en tilfældig dag i foråret 2018 på Cafe 108 i København. En skøn lille cafe der ligesom mange andre cafeer sælger kaffe og flotte kager, byder på en fin stemning af storby men samtidig byder på et lille pusterum fra det hektiske liv.

Jeg står og venter på min sorte kaffe med mælk, da en ung gut kommer ind. ”Hvilken bønne har du på” Spørger han. Jeg er ved at falde bagover af forbløffelse. Hvad betyder det egentlig? Er kaffe ikke nogenlunde ens på alle cafeer og kan man overhoved smage forskel. Har han præferencer og hvorfor har han det?

Kaffekursus

Jeg beslutter mig for at tage sagen i egen hånd. Får fat i en ven, som ved noget om det her. Siger jeg er interesseret i et kaffekursus, og at jeg må vide noget mere om kaffe. Hvor kommer den egentlig fra og er der forskellige sorter. Smager den forskelligt fra land til land? Dette er kun toppen af isbjerget. Nu begynder det for alvor at tage fart….

Jeg kommer på et kaffekursus og lærer hurtigt hvilke lande kaffen kommer fra, forskellig i smag, hvorfor man blander nogle sorter og at der er en kaffebørs, eller faktisk to…. Jeg lærer også at instant kaffe er tabu at snakke om hvis du bare har lidt værdighed. Her stoppede mit indtag af instant, og jeg har ikke indtaget det siden.

3 grundlæggende principper

Hurtigt får jeg også arrangeret at jeg skal lave lidt marketingsarbejde for Kontra. Det betyder at jeg kommer på deres hovedkontor 3 gange om ugen. Her er meget fredeligt og kollegaerne er rigtig flinke. De ligner helt almindelige mennesker alle sammen. Det er de også bortset fra at alle har deres arbejde som hobby… Langsomt finder jeg ud af at kvalitetskaffe skal laves på en helt bestemt måde. De 3 grundlæggende ting er at kaffen skal males efter udstyret man bruger, kaffen skal afmåles efter mængden af vand og temperaturen på vandet skal være 92-96 grader.

Bryggemetoden

For ikke at ødelægge mit rygte, implementerer jeg straks dette hjemme. Nu bliver der vejet inden brygning og jeg venter også 4 minutter før jeg presser min stempelkande. Det er en god kaffe jeg får lavet nu og jeg er tilfreds. Jeg kan stadig ikke helt smage de der noter som ristemesteren er nået frem til, men fortæller mig selv at det nok skal komme, og kommer det ikke, så er det nok bare mig der ikke har samme fine smagsløg.

Nørderiet

Det tager mig ikke mange dage at forstå, at udstyret man bruger til kaffebrygning er altafgørende for at få en god kaffe. Kontoret er indrettet som et showroom med kaffemaskiner overalt. Eller nogle af de er monstre er faktisk kaffekværne som tilfældigvis snakker sammen med kaffemaskinen om hvilken kaffe der er malet og hvor mange gram der blev malet. Det er en helt ny verden.

Efter lidt studie af diverse kaffeudstyr finder jeg ud af at der er nogle mærker der trender mere end andre. Nogle kafferisterier sværger til mærket Hario og andre til Kalita. Jeg synes egentlig at de begge er flotte på hver sin måde. For at forstå lidt om forskellen læser jeg lidt anmeldelser fra anmeldere og bloggere.

Kaffefilteret

…… bloggeren vasker sit filter før brug! Hvorfor tænker jeg. Det kommer vel rent og fint fra producenten! Men nej, for at undgå bismagen fra de kemikalier der er i filteret, skal det lige vaskes inden vandet hældes over kaffen. På denne måde mister man ikke noterne fra kaffen. Jeg kigger rundt på kontoret og spørger lidt forsigtigt om alle vasker deres filter… Øh ja!

Jeg behøver dog ikke bekymre mig, for min stempelkande har ikke noget filter. Dog tænker jeg at der må være en der ikke vasker sit filter og spørger lidt videre til folks udstyr og brygningsmetoder. De vasker det alle!

Vandet

Nørderiet fortsætter. En af kollegaerne har ud over at han vasker filteret sat et filter på sin vandhane for at opnå den helt rigtige mængde af mineraler i vandet. Vandet skal være så neutralt og smagløst som muligt og indeholde den helt rigtige mængde af mineraler. Det er helt nørdet tænker jeg…. Men måske også lidt som at melde sig ind i vinklubben eller tage på Michelin restauranter.

Fagre nye kaffeverden…

Har min nye viden så betydet at jeg har ændret mit syn på kaffe? Ja helt sikkert. Nu drikker jeg ikke længere billig kaffe fra supermarked. Jeg skal helst vide hvornår det er ristet og hvilken blanding af bønner der er i. Jeg overvejer at skifte min ellers så udmærket stempelkande ud med en Pour-over kande og dertilhørende V60er, så jeg selv kan nørde lidt med at vaske filteret. Burde jeg egentlig også eksperimentere lidt med vandet og så er der jo også lige det med hvilken kop jeg burde drikke af……