Grønne bønner, Bolivia Villa Imperial Organic, 1 kg

Grønne bønner, Bolivia Villa Imperial Organic, 1 kg

Status: Ikke på lager

155,00 DKK
 

Vi har i samarbejde med lokale venner importeret denne spændende kaffe direkte fra Bolivia. Kaffen er dyrket relativt højt, og de lokale bønder gør deres bedste for at sikre god kvalitet i kaffen år efter år. Derfor gøder de jorden på deres kaffeplantager med organiske materialer som f.eks. kalk, jern og svovl og undgår dermed unødige sprøjtegifte og pesticider.

Villa Imperial, hvor kaffen dyrkes, er et meget simpelt landsbysamfund med en fodboldbane som det naturlige centrum. Her er ingen rindende vand, elekricitet. etc. Indbyggerne er primært Quechua- og Aymara-indianere fra Bolivias højland, der er kommet til det varmere og mere frugtbare Yungas-område. Byens befolkning dyrker landbrug ud fra det indianske Ayni-princip. Det går i bund og grund ud på, at hjælpe hinanden. ”Den ene dag hjælper jeg på din plantage, den anden dag høster alle i fællesskab min kaffe”. Sådan siger Victor Navarro (31), der er kaffeproducent i Villa Imperial.  Hver fredag tager indbyggerne i Villa Imperial turen til Taipiplaya, hvor der er møder og marked i byen.  Det tager 2-3 timer til fods.

Taipiplaya er en lille by i området Los Yungas i delstaten La Paz i Bolivia. Fra Taipiplaya, bevæger man sig op ad bjergsiderne imellem 1200 og 2000 meters højde, hvor kaffeplantagerne breder sig ud. Kaffen dyrkes økologisk. Indianerne kunne ikke drømme om at bruge kemikalier, da de mener, at det ødelægger jorden. I stedet bruger de gødning, der består af organisk materiale som kalk, benmel, jern og svovl, og op til høsten håber på plantens gode vilje.

I Villa Imperial er 90% af kaffetræerne af sorten Catuaí. De resterende planter er Caturra og Criollo. Få andre afgrøder har vist sig at give udbytte, og derfor planter bønderne stort set udelukkende kaffe. Denne specialisering gør dem til meget dedikerede og kvalitetsbevidste producenter, der er meget stolte af deres kaffe.

Kaffen fra Villa Imperial er produceret på den lokale mølle,  der hedder ASOCAFE. Her forarbejdes kaffen fra omkring 300 familier i Taipiplaya-området, der hovedsagelig lever af kaffeproduktion.

Det er på denne forarbejdningsstation i Taipiplaya, at kaffen fra Villa Imperial afskalles, fermenteres og tørres de modne kaffebær under solen – eller i tørremaskine ved ustadigt vejr.

I højlandsbyen El Alto, håndsorteres bønnerne af 8-10 kvinder. De sidste rester af umodne bær og flækkede eller angrebne bønner, vælges fra og sælges lokalt, så kun de bedste bønner sendes videre.


 


Ayni er et oprindeligt sydamerikansk arbejdsfællesskab i landbruget, hvor alle på skift hjælper hinanden. Man siger: ”I dag for dig, i morgen for mig”. Det er ingen betingelse, at jeg først skal hjælpe dig. Ayni er større end simpel bytte af tjenester, idet det ses som hele udvekslingen af energi mellem mennesker.

Blandt de gamle indianerstammer i Andesbjergene, er der 5 principper, der gennemsyrer livsstilen:

  • Munay – at elske
  • Yachay - at lære, vide og huske
  • llan'kay – at arbejde
  • Kawsay - liv
  • Ayni - gensidighed

Blandt disse er Ayni det vigtigste princip, da det er selve rygraden i livet.

Som et navneord beskriver Ayni, at alt i verden er forbundet, og at alle parter drager nytte af samlivet. Dette er den altoverskyggende lov, der ligger til grund for de oprindelige folks livsførelse.

Som et udsagnsord refererer ayni til samarbejdet mellem medlemmerne af et fællesskab, som for eksempel når kaffebønderne i landsbyen Villa Imperial høster hinandens kaffe på skift.

Quechua- og Aymara-indianerne er oprindelige folk, der indtil i dag stadig udøver ”Ayni-princippet”.

”Pachamama” er et beslægtet begreb, der betyder Moder Jord. Ligesom mennesker er forbundet med hinanden, er mennesket også forbundet med jorden. Derfor har oprindelige folk ofte ikke set jorden som noget man kan eje, sælge eller udnytte, men snarere benytte, mens der tages hensyn til bæredygtighed og jordens og menneskers velvære.

Du kan læse mere om Ayni-princippet og de oprindelige folks livsfilosofi her:

https://en.wikipedia.org/wiki/Ayni
https://en.wikipedia.org/wiki/Pachamama
https://en.wikipedia.org/wiki/Quechua_people
https://en.wikipedia.org/wiki/Aymara_people


 

Oprindelsessted: Villa Imperial
Region: Taypiplaya, La Paz
Producent: Asocafé
Kvalitet: Catuai, Caturra og Criollo
Væksthøjde: 1500-1700 meter over havet
Forarbejdning: Vasket
Tørreproces: Soltørret
Høsttid: Juli-Oktober

 

Læs vores blogindlæg om Bolivia, Villa Imperial her.