Igennem flere hundrede år har danskerne drukket kaffe. Morgenkaffe, formiddagskaffe, eftermiddagskaffe, aftenkaffe, kaffe på arbejdet, kaffe til kagen - med andre ord; kaffe flere gange dagligt og i mange forskellige konstellationer. Derfor har de fleste også en klar holdning til, hvordan kaffen skal smage på et givent tidspunkt.

Kristine med Cold Brew Coffee

I de seneste par år er kaffeverdenen kommet med nye bud på, hvordan vores kaffe kan brygges, og hvordan den kan smage. Et bud, der piller meget ved den gængse opfattelse af ”hvad kaffe er”, er koldt brygget kaffe, også kendt som Coldbrew.

 

Cold Brew kræver en lang bryggetid

Koldbrygget kaffe er kaffe der, som navnet antyder, brygges koldt eller ved stuetemperatur, og som brygges over lang tid. Et bryg kan vare fra 4 timer helt op til 24 timer. Det interessante ved disse lange bryggetider er blandt andet en markant anden kaffesmag, end den vi kender fra vores hverdag. Dette skyldes, at kaffen ikke bliver udsat for varmt vand og høje temperaturer. Det betyder, at mange af de olier og fedtsyrer, der normalt ekstraheres fra kaffen, ikke udvindes, og derfor ikke påvirker smagen i en koldbrygget kaffe. Som følge deraf oplever mange, at koldbryg er en læskende drik, der er mild, sød og forfriskende i smagen. Desuden påvirker de lange bryggetider kaffedrikkens koffeinindhold, så man får en langt mere koffeinholdig kaffe, end den vi er vand til at få.

 

Hvordan gør man så?

Hvordan får man den gode smag frem, og hvordan gør man det nemmest? Før vi siger noget endeligt, er det vigtigt at understrege, at den gode smag er individuel. Her følger et par eksempler på samt gode råd til, hvordan du kan brygge din egen koldbryg derhjemme.

Der findes hovedsageligt to forskellige bryggemetoder – drip og immersion.

Drip Coldbrew

Laves i et setup, hvor vandet drypper ned over kaffen vha. en ventil, dvs. kaffe og vand er kun i kontakt i begrænset tid, som vi kender det fra almindelig kaffebrygning. Ved at indstille ventilen og dryphastigheden kan man styre bryggetiden, og dermed i høj grad også smagen, som (afhængigt af kaffens oprindelse) ofte har noter af karamel, chokolade og frugt, og nærmest kan opleves likøragtig. Denne bryggemetode kræver et mere avanceret udstyr end immersion.

Immersion Coldbrew

Foregår ved at kaffen nedsænkes (immersion) i koldt vand og brygges koncentreret på køl i et vilkårligt antal timer. Denne metode kan nemt brygges derhjemme, da den i bund og grund ikke kræver mere end en kande, et filter, kaffe, vand og et køleskab. Jo længere tid kaffen brygges des mere tung vil den opleves, og jo mindre kompleksitet vil den have.

 

Vores bud på, hvordan du kan brygge en immersion coldbrew derhjemme

Gode forudsætninger:

• Friskristet kaffe
• Kalkfattigt vand
• Kværn
• Vægt

Du skal bruge 100-120 gram frisk formalet kaffe pr. liter vand

Fremgangsmåde:

1. Kaffee formales groft, som til stempelkande
2. Koldt vand hældes over kaffen i en beholder el. server
3. Lad kaffen stå på køl i alt mellem 6-24 timer
4. Smag løbende på kaffen for ønsket resultat
5. Når ønsket resultat er opnået filtreres kaffen gennem et kaffefilter eller kaffen tages op af beholderen el. serveren
6. Server over isterninger

Cold Brew Coffee

SE NÆRMERE PÅ VORES COLDBREW-GREJ

Hvilken kaffe er god til Coldbrew

Med hensyn til valg af kaffe, så er der forskellige muligheder: Er du mest til en klassisk god, rund, sød og let frisk kaffe, så prøv med en colombiansk. Men er du mere til det frugtige, syrlige og friske, så skal du tage en afrikansk kaffe f.eks. Etiopien.

Prøv dig frem. Hvis du ikke er tilfreds med resultatet anbefaler vi dig i første omgang at ændre på bryggetiden. Prøv at tage kaffen ud 2 timer før eller 2 timer efter, og se hvad det gør ved smagen.

Hvis kaffen opleves for kraftig, så nedjuster mængden af kaffe med 5 gram, opleves kaffen derimod for tynd, så giv den 5 gram ekstra og prøv igen.

Sidste mulighed er, at ændre ved formalingsgraden. Det er vigtigt, at du maler kaffen på en ordentlig kværn, hvor du har mulighed for systematisk at ændre på formalingsgraden, ellers kan du ikke sikre dig et godt resultat hver gang. Gå efter at få en jævn formaling, hvor kaffen er lidt finere end groft køkkensalt.

Rigtig god fornøjelse.