Her kan du finde en masse inspiration til, hvordan du kan brygge din adventskaffe.Hver søndag vil vi bringe en ny stribe opskrifter, og du kan finde inspiration til bryg på alt fra Chemex til kaffemaskine. Udover selve opskriften på ugens adventskalenderkaffe kan du finde gode tips og tricks til et bedre bryg.

KAFFEMASKINE - WILFA SVART PRESISJON
Denne opskrift er udviklet af Brandmanager Kristine Grønborg Zachariassen

Wilfa Svart Presisjon

I dag har jeg brygget min kaffe på en Wilfa Svart Presisjon. Maskinen er, som navnet afslører, af norsk oprindelse, og den brygger efter min mening en helt forrygende kaffe til den lette og lyse side. Maskinen er fuld af anvisninger til kaffe/vand-forhold, men de er lavet til norsk vand, som er meget forskelligt fra vores danske, så dem skal vi slet ikke følge her.

Du skal bruge:
26 gram kaffe formalet til filter
500 gram friskt koldt vand

Start med at formale kaffebønnerne. Jeg har brugt en Wilfa-kværn, og formalet på den indstilling der er lige imellem ’filter’ og ’aeropress’. Indstil flowmetret på kaffemnaskinen til 0,5 liter – Det sikrer en ensartet ekstraktion for uanset om du brygger en halv eller en hel liter, vil kaffebønner og vand være i kontakt lige lang tid. Sæt filter i maskinen og hæld kaffebønner i. Afmonter vandbeholderen og afmål 0,5 liter vand. En rigtig fed feature ved en Wilfa Svart Presisjon er den aftagelige vandbeholder – så undgår du nemlig at dosere vand med kolben som indeholder rester af kaffeolier etc. fra tidligere bryg. Minter vandbeholderen på maskinen igen, og sæt brygget i gang. Når du hælder kaffen op i din kop, så hav dine duftprøver på appelsin og brunkage parat. Duft først til prøven og derefter til kaffen. Jeg synes særligt duften af brunkage sprang frem. Gentag øvelsen et par gange efterhånden som kaffen køler af.

Du kan læse meget mere om Wilfa Svart Presisjon her.

Kaffemaskinens flowmeter
Her kan du se kaffemaskinens flowmeter, der sidder i bunden af filterholderen

 

AEROPRESS
Denne opskrift er udviklet af Kafferister Loui Baeré

Loui brygger på AeroPress

Udstyr: Vægt, vand fra hanen, kaffe, kaffekværn Wilfa Svart, Aeropress + papirfilter, rørpind og en timer.

Start med at samle Aeropressen og stil den i den normale position, med filterholder og 2 filtre, oven på en kande, den cylinder der bruges til at presse kaffe ud skal ikke sættes i endnu.

Sæt vand over, hvis muligt til 96 grader. Alternativt kan man lade vandet stå et par minutter efter det har været oppe at koge.

Afvej  15 gram kaffe og kværn  det på den prik der er under A’et i Aeropress.

Når vandet har den rigtige temperatur hældes der en lille smule ned i Aeropressen (for lige at varme den op og rense filterne).

Hæld nu vandet ud af din kande og put de 15 gram kværnede kaffe i Aeropressen.

Placer Aeropressen på en vægt, start timeren og hæld 225 gram vand over kaffen.

Placer nu cylinderen og dan et lille vaccum i Aeropressen uden at presse kaffen ud

Efter 1 minut tager du cylinderen af igen og bruger rørpinden og rører rundt i kaffen i 10 sekunder.

Efter 3 minutter presses kaffen stille og roligt ud.

Velbekomme og god 2. advent.

 

CHEMEX
Denne opskrift er udviklet af Kursus- og butiksansvarlig Sarah Hahne Stockholm Bundgaard

Chemex recipe

I denne omgang skal vi lege lidt med bryggemetoden ’bypass’. Det vil sige, at vi ikke bruger alt vandet til at hælde over kaffen. ¼ af vandet hældes efterfølgende i den færdigbryggede kaffe, i stedet for at sive gennem selve kaffen.

Når vi brygger på denne måde, gøres formalingen også en del finere, for at trække maksimalt ud af bønnerne. 

Gode forudsætninger, men ikke et krav!
Adventskaffe fra Kontra Coffee
Kværn (Vi har benyttet Wilfa-kværnen i denne test)
Filtreret vand, ca. 92-95grader (Kog vandet i din elkedel og lad låget stå åbent i to minutter efterfølgende)
Hældekedel (Vi har benyttet den fra Hario)
Chemex kande og filtre, 6 el. 8 kops
Vægt

Kaffe: 60g, formalet på Wilfa: Sættes på indstillingen ’aeropress’.
Vand: 750g til at hælde over kaffen, 250g til at hælde i kaffen efter brygget. Total 1000g/1L, opvarmet til max. 95grader.
Total bryggetid: ca. 4min.

1)    Sørg for at gennemvæde filteret før brug og hæld restvandet ud af kanden.

2)    Kom de 60g kaffe i filteret og væd kaffen med ca. 100g vand og lad stå i 30sek.

3)    Fyld efter 30 sekunder langsomt vand op i din Chemex. Hæld i cirkler indtil vandet når kandens kant – du skulle nu gerne have påfyldt ca. 500g/0,5L vand.

4)    Herefter sørger du for at påfylde vand løbende, så der hele tiden er den samme mængde vand i filteret – op til chemexkandens kant.

5)    Efter ca. 3min skulle du gerne have hældt dine 750g vand over kaffen, og nu er det blot at lade resten af vandet trænge igennem kaffen.

6)    Efter ca. 4min skulle vandet gerne nærme sig kaffens overflade, og her tages filteret altså ud af bryggeren – så det sidste vand ikke trænger igennem kaffen.

7)    Nu hælder du de resterende 250g vand ned i kaffen. Husk at få blandet vandet og kaffen godt.

8)    Nyd kaffen!

 

HARIO V60
Denne opskrift er udviklet af Kafferister Reza Faraz Anissi

Reza brygger på V60
Reza brygger kaffe i vores risteri. Bemærk den flotte julepynt/udstyrsophængning i baggrunden

 

Puls brew 

Du skal bruge:
20gr. kaffe
300ml. vand. 

Bryggetid 2:30-2:50 min

1. Vej 20gr. kaffe af. 

2. Kværn dine kaffebønner 4. hak til venstre fra aeropress indstillingen på din Wilfa kværn. 

3. Kog dit vand op. (brug helst kildevand i en rengjort elkedel). Lad det stå i 2 minutter så du får en optimal bryggetemperatur på mellem 92-96 grader. Jeg anbefaler 93 grader. 

4. Sæt dit filter i V60 tragten og skyl dit filter med det vand du lige har kogt. På den måde fjerner du den dårlige smag af papir som dit filter kan afgive. 

5. Hæld de 20 g. formalet kaffe i tragten og du er nu klar til at brygge.

6. Start med at hælde 50 ml. vand. Sørg for at væde alle kaffepartiklerne. Brug herefter en teske og rør lidt rundt. 

7. Lad kaffen hvile “Bloome” i 35 sek. 

8. Hæld 70 ml. vand i cirkulerende bevægelser fra midten og ud. 

9. Vent ca. 25 sek. indtil du begynder at se overfladen på kaffen og begynd nu at hælde 90 ml. vand i cirkulerende bevægelser fra midten og ud. 

10. Vent ca. 35 sek. indtil du begynder at se overfladen på kaffen og begynd nu at hælde 90 ml. i cirkulerende bevægelser fra midten og ud.

11. Når kaffen har dryppet færdigt skal du lige røre rundt i kanden en sidste gang før du hælder op i din kop. Rigtig god fornøjelse.

 

KALITA
Denne opskrift er udviklet af Ristemester Ida Kofod

Ristemester Ida Kofod

Udstyr: Vægt, timer, Kalita 185, Kalita 185 filter, Kalita Server og Wilfa-kværn

Du skal bruge:
27 gram friskmalet Yellow Honey Costa Ricakaffe malet 0,5 hak til højre for ”Filter”, på din Wilfakværn
390 gram postevand på 96 grader

 Skyl dit filterHusk at hælde overdskydende vand udKaffe i filteret

Start med at varme vandet. Bryggetemperaturen er lidt højere end i sidste uge, da kaffen er malet grovere, og jeg gerne vil ekstrahere så meget som muligt, under de forudsætninger, jeg har givet kaffen.

Denne opskrift er relativ hurtig og giver en saftig og sød kop kaffe, hvilket klæder netop denne kaffe rigtigt godt. Når jeg brygger kaffen, tager det 2 minutter og 47 sekunder.
Bitterheden er minimal og syren er også begrænset, dermed er kaffen rund og fyldig  - en kop kaffe som blev velmodtaget af min familie, som ofte synes, at den kaffe jeg brygger er for syrlig.

Mens vandet varmer op, kværner du kaffen på din Wilfakaffekværn. Husk at dufte til den, når du har malet den – den dufter himmelsk og julet.

Når du har din ønskede vandtemperatur, skyld da filteret i tragten, så både tragt og serverkande opvarmes. Husk altid at hælde den lille sjat ud, som gemmer sig oppe i tragten samt vandet i kanden.

Afvej 27 gram i tragten, og ryst lige tragten, så kaffen ligger jævnt, og ikke som en top. Stil dit kaffegear på vægten, så du kan holde øje med dine vandmængder, mens du brygger.

Hæld vand på kaffebønnerneKaffen må gerne 'vokse' op ad filterets siderKaffejulehygge

1. hæld: Hæld 50 gram vand på kaffen, så den kan stå og bloome i 45 sekunder.

Brygget begynder, når kaffe og vand mødes. Derfor skal du starte din timer, så snart du kælder vand på første gang. Læg mærke til hvordan kaffen reagerer ved at bloome/vokse, når vandet kommer på. Det er nu magien for alvor går i gang.

2. hæld: Hæld på én gang vand op til 190 gram. Du skal hælde til, men stadig tage højde for, at du skal bevare den plane overflade på kaffen. Når vandet er løbet nogenlunde igennem, skal du i gang med dit sidste hæld.

3. hæld: Hæld stille og roligt vand på, til du når en slutvægt på 390 gram. Nu skal du hælde i rolige og cirkulære bevægelser, og sørge gerne for, at der ikke sidder grums på op ad filterets sider.