Orang Utan Coffee Sumatra

Orang Utan Coffee Sumatra er fyldig og med svage noter af træ og læder. Når du sætter koppen til munden, vil du smage en krydret og let sødlig kaffe.

Det er ikke kun den sødlige og krydrede smag, der gør Orang Utan Coffee Sumatra unik. Kaffen produceres i Sumatra i den sydøstasiatiske regnskov under økologivenlige forhold, så regnskoven ikke tager skade og i sidste ende forsvinder på grund af rovdrift. Og så støtter kaffeproduktionen også den udryddelsestruede orangutang, der har hjemme i regnskovens trækroner.

Vi befinder os i Sumatras regnskove i det sydøstlige Asien i en højde på et godt stykke over en kilometer. Nærmere beskrevet er vi i Gayos højland i det centrale Aceh lige nord for ækvator. Det er her, kaffen trives. De frodige omgivelser giver kaffen den helt rigtige næring, og det er især tågen og fugten fra regnskoven, som kaffen har godt af. Det er her i de vulkanske områder, den delikate kaffe bliver født.

Orangutang på Sumatra

De tropiske regnskove sørger for det specielle klima, hvor Sumatras unikke Arabica-kaffe trives. Regnskoven er desuden levested for den sumatraske orangutang, der er udryddelsestruet. Den systematiske rydning af regnskoven truer både orangutangen og kaffebønderne, og det er her, The Orang Utan Coffee-projekt kommer ind i billedet. Projektet gør det muligt for bønderne at opretholde økologivenlige kaffeplantager uden rydning af regnskove. Målet er et samarbejde mellem kaffedyrkere og kaffehandlere, der skal sørge for, at Orang Utan Coffee bliver dyrket efter de strikse Orangutan Guidelines, og at kaffen kommer ud på markedet. Kaffehandlerne støtter ligeledes den sumatraske orangutangs bevaringsprogram, som er en del af den schweiziske PanEco Foundation. PanEco samarbejder med den professionelle kaffeindustri, og det giver økonomisk sikkerhed og støtter bønderne med finansiering samt salg af kaffen. I sidste ende skal samarbejdet gøre den nye kvalitetskaffe bæredygtig.

Coffee farmers on Sumatra

Desværre forsvinder Sumatras tropiske regnskov med alarmerende hastighed, og det skyldes først og fremmest internationale firmaers jagt på tømmer og land i forbindelse med palmeolieplantager. I løbet af de to forrige årtier er der forsvundet et skovområde på omkring 550.000 hektarer på grund af ulovlig rydning. Det svarer til 88 fodboldbaner i timen. Regnskovens 2,5 millioner hektarer er et af Sydøstasiens største økosystemer og naturreserver, og 80 procent af Sumatras vilde orangutanger lever her. Selv om områderne er beskyttet af indonesiske love, er de stadig truet af ulovlig rydning i jagten på palmeolie, der blandt andet bruges i fødevareindustrien til at lave produkter som chokolade, pizza og is. Så der er brug for nytænkning for at skåne miljøet mest muligt.

Orangutang på Sumatra

Selv om den økologiske dyrkningsmetode kræver mere arbejde i form af pleje og vedligeholdelse af planterne og jorden, så er kaffebønderne i partnerplantagen Wih Bersih tilfredse og optimistiske. ”Jeg er glad for at være en del af projektet, og jeg har oplevet en masse fordele. Ud over bedre betingelser for plantevæksten har jeg også fået forhøjet viden og indkomst. Vores håb er, at Orang Utan Coffee-programmet kan fortsætte med at yde støtte i form af træning, især i forbindelse med organiske dyrkningsteknikker. På den måde kan vi forbedre produktets kvalitet”, har Bapak Rahman Amri, medlem af gruppen Wih Bersih, Orang Utan Coffee-growers, tidligere udtalt til Jule Laerz i artiklen ”Protecting the Orangutan”. Oplevelsen af projektet støttes af hans kollega, Bapak Wandi Yusra, fra samme plantage. ”Vi har oplevet et bedre resultat ved at bruge det organiske dyrkningssystem, der på samme tid bevarer miljøet. Vi håber på mere holdbar distribution af vores kaffeprodukter i fremtiden for at øge vores økonomiske omstændigheder.”

Coffee from Sumatra


 

FAKTA OM ORANGUTANGEN

• Orangutangen findes kun på øerne Sumatra og Borneo i Sydøstasien.

• Den hører under betegnelsen ”menneskeaber” og deler 97 procent af menneskets gener.

• Den er på IUCN’s røde liste over dyr, der er ved at uddø. IUCN står for International Union for Conservation of Nature and Natural Resources.

• Med et antal på 54.000 i Borneo er orangutangen svært truet. I dag findes der omkring 6.000 vilde orangutanger på Sumatra. Her lever de kun på den nordlige del af øen i den regnskov, der danner grænsen mellem Aceh og Nordsumatra.

• Det anslås, at der ikke vil være flere vilde orangutanger tilbage i 2025, hvis ikke der sættes en øjeblikkelig stopper for ødelæggelsen af regnskoven.


 

ORANG UTAN GUIDELINES

Når samarbejdspartnere skriver under på en kontrakt hos Orang Utan Coffee, er de forpligtet til at følge de økologiske retningslinjer for produktionen:

BEVARING AF REGNSKOVEN:

• Der må ikke bruges kunstgødning, pesticider eller andre kemikalier.

• Der må ikke ryddes regnskov for at gøre plads til udvidelse af plantager.

• Der må ikke jages, fanges eller sælges fredede dyre- eller plantearter.

 

STANDARDER OG KONTROLLER:

• Orang Utan Guidelines er en integreret del af SNI-standarderne (Indonesian National Standards for Organic Agriculture).

• ICS (International Control System) fører kontrol med, om Orang Utan Guidelines og SNI-standarderne bliver overholdt på plantagerne.

• Lesos (independent, national accredited Indonesian control and certification body for organic agriculture) kontrollerer standarderne for alle parter i projektet.


Tekst: Kenneth Nielsen

Flere billeder fra projektet:

 

 Orangutan baby

Did you like this post?
0
0

Butik


Dag Hammarskjölds Allé 36
2100 København Ø
Danmark
+45 35255920

Find os på Google MapsÅbningstider:
Mandag - Fredag kl. 11-18
Lørdag kl. 11-15

KONTRA Coffee butik på Østerbro

Rådgivning

Hvis du ønsker vejledning i udstyr eller vores kaffer er du altid velkommen til at kontakte vores butik. Er du interesseret i en specifik maskine, kan vi sørge for at maskinen er varm og klar til demonstration efter aftale.

22 49 04 00

Registrering og reparation af privat maskiner

Registrer du købet af din maskine, så der er styr på reklamationsret og evt. fremtidig service.
Udfyld serviceformular forud for indlevering til service eller reklamationssag.