Grønne kaffebønner – lidt om rå kaffebønner

Af Ida Kofod, KONTRA Coffee - d. 21-09-2017

 

Det er ganske vist, at når vores kaffebønner rammer Danmark, er de grønne! Først under ristningen bliver de brune. For mange er dette ny information, men den er god nok. Det kan også komme som en overraskelse for de fleste, at man kan riste sine egne kaffebønner derhjemme, men det er faktisk en tendens, vi ser mere og mere til. Du kan riste dine grønne kaffebønner i en stegepande, over bål, i en minirister eller bare i din ovn – men før du overhovedet kan komme i gang, skal du have fat i noget råkaffe. Dette skriv skal hjælpe dig i gang med at shoppe grønne bønner. Her kommer lidt tips og tricks til, hvordan du udvælger den bedste kvalitet.

Grønne kaffebønner

 


 

Coffee Processing

Natural eller Washed kaffebønner

En kaffebønne er et produkt af en lang landbrugsteknisk proces. Afhængig af bl.a. land og tradition behandles bønnen fra bær til bønne forskelligt når den er høstet, dvs. efter den tørre eller den våde metode – også kaldet ’natural’ og ’washed’. Det er forskellige måder hvorpå man fjerner frugtkødet fra selve bønnen, og metoderne har enormt stor betydning for smagen. En ”washed” kaffebønne er, som navnet antyder, vasket i vand, hvilket giver en velforarbejdet bønne en flot dybgrøn farve, en mere syrlig karakter samt en renere kop. En ”natural” kaffebønne er blot tørret med bærret på, så sødmen og frugtsaften rigtig kan trænge ind i bønnen. Først når bønnen er tørret, fjernes frugtkødet, og bønnen har herefter en mere gullig karakter, og kan opleves mere ”støvet” i udseendet. Dette behøver ikke at være negativt, og en velforarbejdet natural bønne har ofte en mere intens sødme end en washed bønne. Når du rister en ”natural” kaffebønne, kan du forvente dig, at den bliver mere mørk end en vasket, netop på grund af det højere indhold af frugtsaft og –sukker.

 

Foruden disse to fundamentale metoder findes der en hel masse andre fremgangsmåder, der også alle har indvirkning på, hvordan den grønne bønne ser ud samt smager, når du får den i hånden. Står der f.eks. ’Honey Processed’ på kaffebeskrivelsen, kan du regne med, at bønnerne ser nærmest mørke og beskidte ud, da denne proces efterlader fragmenter af indtørret pulp (frugtkød) på bønnen. Dette er helt normalt, og har ingen negativ betydning for det færdige resultat.

 


 

Kig dig godt for når du køber grønne kaffebønner

Hvis du har mulighed for det, så tag en håndfuld af de grønne bønner op, og kig nærmere på dem: Er størrelsen ensartet? Dette resulterer i et mere ensartet rist (vi kender alle forskellen på en stor og en lille bøf, der får lige lang tid på grillen). Ser bønnerne ens og hele ud? Det er som regel et dårligt tegn, hvis mange af bønnerne er beskadigede, har insekthuller, er knækkede e.lign. Vi kalder dette ’defekter’. Kan du se småsten, træstykker osv. er det ofte et tegn på en utilstrækkelig sortering. Og sidst men ikke mindst: Duft til bønnerne. Dufter de af friskt grønt græs, søde blomster, modne blommer og endda også overmodne blommer med en nærmest fermenteret karakter, så er den god nok. Men kan du dufte fenol, mug, jord, tørt træ/papir, så bør du virkelig overveje at vælge en anden kaffe, da dette ikke frembringer noget godt i kaffen.

 


 

Høsttider for kaffe

Grønkaffe er som en tommelfingerregel bedst det første år efter høsten. Herefter begynder de flygtige aromaer at fortage sig, og sødmen forsvinder. Desuden bliver kaffen mere tør, og dermed også sværere at riste, da fugtindholdet mindskes med tiden. Når kaffebønnen har en lav fugtighed, påvirker det ristningen på mange måder, blandt andet ved at udviklingen af dit ”1. knæk” ændres, hvilket påvirker smagen i høj grad. For nogle af kafferne sker dette tidligere, og for andre senere. Hvis muligt, så køb kaffe, der er i høst – men husk på, at der går noget tid, fra de høster i Kenya til kaffen er færdigforarbejdet og lander her på de nordlige breddegrader.

Coffee Harvest Shedule

 


 

Opbevaring af rå kaffebønner

Når du får dine kaffebønner hjem i køkkenet, så skal du huske at opbevare dem luftæt, mørkt og ved en konstant temperatur, gerne sådan lidt køligt f.eks. omkring 15 grader, men ikke i køleskabet, og slet ikke i fryseren. De grønne bønner har nemlig et højt vandindhold, og ved frysning vil vandet udvide sig, og cellevæggene sprænges.

Kig efter:

  • Ensartethed i størrelse
  • Defekter
  • Høsttidspunkt
  • Duft

 


Shop grønne kaffebønner her: www.kontracoffee.com/kaffe.


 

Grønne kaffebønner

Butik


Dag Hammarskjölds Allé 36
2100 København Ø
Danmark
+45 35255920

Find os på Google MapsÅbningstider:
Mandag - Fredag kl. 11-18
Lørdag kl. 11-15

KONTRA Coffee butik på Østerbro

Rådgivning

Hvis du ønsker vejledning i udstyr eller vores kaffer er du altid velkommen til at kontakte vores butik. Er du interesseret i en specifik maskine, kan vi sørge for at maskinen er varm og klar til demonstration efter aftale.

22 49 04 00

Reparation

Hvis du køber en espressomaskine hos os, kan du altid få den serviceret af vores teknikere på eget værksted. Klik herunder for at læse mere om indlevering og service af maskiner.